//

Кубинське телебачення вперше покаже богослужіння Великої П'ятниці

Вперше за більш ніж 50 років на Кубі Велика П'ятниця стала вихідним днем. Також на кубинському державному телебаченні відбудеться "прем'єра", пряма трансляція богослужіння Страстей Господніх з катедри в Гавані. Проповідь кардинала Хайме Ортеги транслюватиметься в прямому ефірі на освітньому телеканалі "Educacion 1", заявив прес-секретар гаванської архиєпархії Орландо Маркес.

 

Прем'єр-міністр Рауль Кастро на особисте прохання Папи Бенедикта XVI під час його візиту в кінці березня, оголосив Велику П'ятницю національним святом. Така практика застосовується у виняткових випадках. Тільки потім, за словами офіційних джерел, Рада Міністрів вирішуватиме чи затвердити це рішення. Велика П'ятниця як свято було скасовано на Кубі на початку 1960-х р.

 

Крім того, 6 квітня по вулицях Гавани відбудеться "публічна" Хресна дорога. Віруючі пройдуть близько одного кілометра від катедри через історичний центр Гавани до столичного храму Христа Доброго Пастиря.

 

О. Федеріко Ломбарді, глава прес-служби Святого Престолу минулого тижня охарактеризував крок з боку кубинського уряду як "дуже позитивний сигнал". Треба зазначити, що після подорожі Івана Павла II у 1998 р. Різдву Божому на Кубі був повернений статус національного свята. Таке рішення прийняв тоді Фідель Кастро.

 

Бенедикт XVI під час недавньої подорожі  також зустрічався з президентом Раулем Кастро і його братом Фіделем. У своїх виступах, Папа закликав до повного дотримання всіх прав людини, включаючи свободу віри. Він також закликав до більшої свободи для Католицької Церкви в суспільному житті.

 

За матеріалами radiovaticana.org