//

Кожні п'ять хвилин за свою віру гине один християнин

«Кожні п'ять хвилин гине один християнин за свою віру». Ця страхітлива звістка прозвучала у виступі соціолога Массімо Інтровіньє на Міжнародній Конференції з міжрелігійного діалогу між християнами, євреями і мусульманами, що відбулася в Гедоллі (Будапешт) в рамках головування Угорщини в Євросоюзі.


Інтровіньє, представник Організації з Безпеки і Співпраці в Європі (ОБСЄ) з боротьби з нетерпимістю і дискримінацією проти християн, повідомив, що щорічно гине 105.000 християн за свою віру, причому ця цифра показує лише кількість справжніх мучеників, тобто людей, вбитих лише за те, що вони християни, без врахування жертв громадянських і міждержавних воєн.


«Якщо ця цифра не прозвучить в світі, якщо не припиниться ця бійня, якщо не буде визнано, що переслідування християн є першою проблемою світу в питаннях насильства і релігійної дискримінації, то діалог між релігіями перетвориться лише на красиві зустрічі, що не дають жодного конкретного результату», - заявив експерт.


У зустрічі беруть участь поважні особи: Кардинал Петер Ерде, президент європейських єпископів, Кустод Святої Землі о. Пьєрбаттіста Піццабалла, Архиєпископ Антоніо Марія Вельо, Президент Папської Ради з пастирських послань мігрантам, Маронітський Архиєпископ Бейруту Поль Матар, митрополит Іларіон, «Міністр закордонних справ» Російської Православної Церкви, представник єврейського європейського конгресу Густав Золтаї, представник Організації ісламської конференції Омюр Орхунн і генеральний секретар Комітету з ісламсько-християнського діалогу в Лівані Харек Шакіб Шехаб.


Єгипетський дипломат Алі Махмуд заявив, що в його країні готуються закони, які захищатимуть християнські меншини. Ці закони оголошують злочином виступи, збуджуючі ненависть, а також забороняють ворожі зборища біля церков.


Кардинал Ерде підкреслив, що «небезпека полягає в тому, що багато християнських спільнот  Середнього сходу гинуть внаслідок еміграції, тому що всі християни, які відчувають над собою загрозу, втікають».


«Європа повинна приготуватися до нової хвилі еміграції, цього разу до еміграції християн що втікають від переслідувань», - попередив він.


Зі свого боку, митрополит Іларіон нагадав, що, принаймні, один мільйон християн - жертв переслідувань - це діти.

 

Джерело: www.catholic.uz