//

Кожен з нас, навіть наймолодший, покликаний ділитися любов’ю, отриманою від Ісуса. Зустріч Папи Бенедикта XVI з бенінськими дітьми

Зазвичай, увечері перед заключним днем Апостольської подорожі, Папа зустрічається з молоддю, яка організовує молитовні чування на місці завтрашнього богослуження. Цього разу, відвідуючи Бенін, Бенедикт XVI мав безпрецедентну зустріч з дітьми. Вперше, відвідуючи якусь країну, він провів зустріч, присвячену виключно наймолодшим вірним.

 

Ввечері, 19 листопада 2011 р, після короткої зустрічі з організаційним комітетом візиту, що відбулася в Апостольській Нунціатурі в Котону, Бенедикт XVI від’їхав до місцевої парафії святої Ріти, при якій діє «Дім Миру та Радості», якими опікуються Сестри Місіонерки Милосердної Любові, Згромадження, заснованого блаженною Матір’ю Терезою з Калькутти. Шість черниць постійно опікуються кількома десятками покинутих або хворих дітей, а також дбають про харчування для голодуючих дітей з усієї околиці.

 

Першим етапом відвідин був сам «Дім Радості і Миру». Святішого Отця зустріли регіональна та місцева настоятельки, які провели його на внутрішнє подвір’я, де їх танцями й співом привітали діти, які також подарували Папі власноручно виконану картину. Після спільного проказування молитов «Отче наш» та «Радуйся, Маріє», Бенедикт XVI уділив присутнім своє благословення, а тоді всі разом перейшли до парафіяльного храму, де зібралися інші діти, навіть немовлята, які спочивали в материнських обіймах.

 

Зустріч мала молитовний характер. Прозвучала пісня у виконанні дитячого хору, відбулася адорація Найсвятіших Тайн, після чого з привітальним словом до Святішого Отця звернувся єпископ Рене-Марі Егузу, який в Єпископській Конференції Беніну відповідає за соціальне служіння. Далі Папу привітала дівчинка, а ще двоє дітей вручили йому подарунок – картину з його зображенням.

 

«Дорогі діти, після цієї адорації, з великою радістю вітаю вас. Дякую за таку численну присутність!», – розпочав своє слово Бенедикт XVI. Він пригадав, що Бог, наш Отець, зібрав їх разом довкола Свого Сина а нашого Брата Ісуса Христа, присутнього у Пресвятій Євхаристії. «Це – велика тайна, перед якою слід приклонитися та вірити. Ісус, Який нас дуже любить, насправді присутній у кивотах всіх церков світу, в кивотах храмів ваших кварталів та парафій. Заохочую вас часто відвідувати Його, щоб висловити Йому свою любов», – закликав Святіший Отець.

 

Звертаючись до дітей, які готуються до Першого Причастя, або нещодавно його прийняли, Папа пригадав про своє Перше Причастя, назвавши цей день одним з найкращих в своєму житті. «Чи не був він таким також і для вас? Чому? Не лише з причини гарного одягу, подарунків чи святкового обіду! Понад усе тому, що цього дня вперше отримали Ісуса-Євхаристію», – вів далі Бенедикт XVI, пригадуючи про те, що під час Причастя до нашого серця приходить Ісус, Якого слід прийняти з любов’ю та уважно слухати. «Не вагайтеся, дорогі діти, говорити іншим про Ісуса. Він – скарб, яким треба вміти великодушно ділитися», – закликав Святіший Отець, зазначаючи що в історії Церкви Ісус наповнив відвагою та силою багатьох християн, також і дітей. Наприклад, святого Кізіто, угандського хлопчика, який помер через те, що бажав жити згідно з даром, отриманим у Хрищенні. «Він зрозумів, – сказав Папа, – що Бог не тільки є важливим, Він є усім».

 

Святіший Отець говорив також про молитву, заохочуючи, за прикладом Ісуса, Який відходив набік помолитися, щодня шукати спокійного місця, де можна зібратися думками перед хрестом чи образком, щоб говорити з Ісусом та слухати Його. Можна також вживати Євангелію, зберігаючи у серці уривок, який найбільше вразив, керуючись ним протягом дня. Таким чином, Ісус наповнює нас своєю любов’ю, яку слід дарувати своїм ближнім: «батькам, друзям, всім, з ким живу, також і тим, які мене не люблять, тим, кого не дуже шаную». «Дорогі діти, Ісус любить вас! Просіть також своїх батьків молитися разом з вами! Іноді, необхідно їх трохи спонукати. Не вагайтесь це робити. Бог є настільки важливим!», – закликав Бенедикт XVI найменших бенінців, побажавши їм, щоб вчителькою любові до Ісуса була для них Пречиста Діва Марія. Він поручив їх та їхні родини Її заступництву та заохотив молитися на вервиці.

 

Зустріч закінчилася спільним проказуванням молитви «Радуйся, Маріє» та Апостольським благословенням. Папа подарував для парафії святої Ріти мозаїчний образ Різдва Господнього.

 

Джерело: Радіо Ватикан