//

Кожен четвертий норвежець вважає, що в його країні забагато мусульман

Згідно з проведеним опитуванням на тему ставлення жителів Норвегії до ісламу, центр вивчення громадської думки Norstat з'ясував, що 65% норвежців не мають знайомих мусульман. 42% заявили, що не заперечували б, якби член їхньої сім'ї одружився з мусульманином або мусульманкою, а 21% – навпаки висловилися категорично проти таких шлюбів.

 

25% погодилися з тим, що в Норвегії занадто багато мусульман, тоді як 49% – не впевнені в цьому. 24% опитаних громадян вважають, що іслам однозначно є загрозою для норвезької культури, а 54% не погодилися з таким твердженням.


Це опитування показує деякі зміни у ставленні норвежців до ісламу.

 

Андерс Равік Йупскас, представник відділення політології Університету Осло, вважає, що це опитування «є показником зміни громадської думки після трагедії 22 липня (теракт Андерса Брейвіка), яка, можливо, сприяла появі в суспільстві більш позитивного ставлення до ідей мультикультурної Норвегії».

 

Під час опитування з'ясувалося, що чоловіки в цілому висловлюються більш скептично щодо ісламу, аніж жінки. Також більш скептичними виявилися люди з меншим рівнем освіти, аніж люди з вищою освітою. Відзначено різні тенденції в залежності від регіонів. Всього 6% жителів Осло погодилися з твердженням, що іслам є загрозою для норвезької культури, тоді як в Сорландете таких респондентів виявилося 20%.

 

Йупскас пояснив таку тенденцію, припустивши, що норвежці, які особисто знають мусульман, в цілому висловлюються більш позитивно, ніж ті, які з ними взагалі не спілкуються. Також він додав, що схожі опитування в інших європейських країнах показують, що більш високий відсоток мусульман в країні не завжди призводить до більшої упередженості до них у суспільстві.

 

За матеріалами: sedmitza.ru