//

Корупції у Ватикані не виявлено

Перевірка Moneyval зруйнувала міфи, які існували щодо фінансів Ватикану. Таку думку висловив Джеффрі Лена, американський адвокат, який представляє Апостольську Столицю в різних міжнародних питаннях.

 

Зокрема, адвокат брав участь у гучному процесі в штаті Вісконсін, де за «покривання» священиків-педофілів на лаву підсудних намагалися посадити Папу і його співробітників.

 

Нещодавно адвокат працював у групі щодо регулювання фінансових справ Ватикану відповідно до міжнародних стандартів, які запобігають відмиванню грошей і фінансуванню тероризму. В інтерв’ю для порталу Vatican Insider американський адвокат відповів на питання про «сенсації», які італійські ЗМІ розповсюдили щодо фінансів Ватикану.

 

Джеффрі Лена звернув увагу на той факт, що журналісти під тиском часу та обставин часто сприймають за правду гіпотези і подають читачам їх, а не факти.

 

Отож: як з'ясували експерти, чутки про те, що у банку Ватикану існували банківські рахунки промислової групи Finmeccanica, підозрюваної в корупції, не є правдою; черговою неправдою є те, що Інститут Релігійних Справ був фальшивим банком, у якому зберігалися зашифровані або анонімні рахунки; також неправда, що діяльність, до якої зобов'язаний Ватикан у питаннях фінансової прозорості, істотно відрізняється від тієї, яку повинні вести інші країни та міжнародні організації. І це лише деякі міфи, які зруйнували внаслідок фінансових перевірок.

 

Щодо чуток про непрозорість та корупцію у Ватикані Джеффрі Лена нагадав, що доповідь Moneyval спростовує ці закиди. Експерти Ради Європи позитивно оцінили співпрацю з Ватиканом, вони одноголосно стверджують, що «немає жодних доказів корупції у Ватикані». Коли йдеться про підозри у відмиванні грошей, прокурор США зазначив, що це явище може торкнутися кожної установи. Тому важливо розрізняти, хто є жертвою такої процедури, а хто бере в ній участь.

 

До того ж, те, що в пресі протлумачили, як підозру у відмиванні грошей, є ступенем «високого ризику», який мають фінансові системи Японії, Великобританії, Австралії та Італії.

 

«Було б достатньо простежити доповіді Moneyval чи Міжурядової робочої групи FATF, щоб  зрозуміти, в яких країнах існує високий ризик відмивання грошей, пов'язаних з серйозною проблемою організованої злочинності. Серед них ми не знайдемо Ватикану», – сказав адвокат Святого Престолу.

 

За матеріалами info.wiara.pl