//

Корупція і хабарництво – наслідок суспільної безвідповідальності

Практично всі культури вважають хабарництво чимось неморальним і гидким, але попри це щорічно трильйони доларів у світі витрачають на хабарі. Дані, оприлюднені міжнародною організацією Transparency International, зацікавили вчених Торонтського Університету, які провели дослідження, щоб встановити причину цього суспільного лиха.

 

Результати цього дослідження, над яким працювали вчені Університету в Торонто Найн Мазар і Пенке Аджарвала, опубліковане у найпрестижнішому науковому часописі, що спеціалізується на питаннях психології Psychological Science, свідчать, що основною причиною хабарництва є суспільна безвідповідальність кожної окремо взятої людини у колективістських суспільствах.

 

Дослідження проведено у 22 країнах з різним типом суспільств. Виявлено, що люди у суспільствах західного демократичного індивідуалістичного типу найменш схильні до корупційних дій і хабарів. У суспільствах колективістичного типу члени суспільства виявили найбільшу схильність до корупції і хабарництва в усіх соціальних верствах.

 

Вчені переконані, що схильність до хабарництва і корупції має своє джерело у колективістичному світогляді, коли кожний окремо взятий член суспільства бачить власну нездатність вплинути на суспільство в цілому і відчуває себе «гвинтиком суспільства».  Такий світогляд сприяє тому, що член колективістського суспільства вважає себе менше відповідальним або й суспільно безвідповідальним взагалі. Тому член колективістського суспільства не відчуває вини за вчинені корупційні дії чи хабарництво. Цікавим є також й те, що на даний момент вчені зафіксували зріст корупції та хабарництва у колективістських суспільствах та постійні спроби бізнесменів та компаній з колективістських суспільств «експортувати» корупцію та хабарництво поза межі власних суспільств, як спосіб ведення бізнесу.


За матеріалами www.psychologicalscience.org