//

Копти вимагають припинити дискримінацію

«І за часів Мубарака християн атакували. Потім, однак, сили безпеки стали на нашому боці. Сьогодні влада зовсім нами не переймається. Вона повністю розв’язала руки ісламським фундаменталістам», – сказав прес-секретар католицьких коптів в Єгипті, коментуючи нещодавнє вбивство християн.

 


У неділю в заворушеннях на вулицях Каїра, загинули щонайменше 25 осіб і були поранені 500. Учора ввечері відбулася церемонія поховання жертв, в ній взяли участь 20 тис. осіб.

 

О. Рафік Грейче закликав прем’єра  Ессама Шарафа піти у відставку. На його думку, відповідальність військового уряду за різанину очевидна, все було добре зорганізовано.

 


Крім відставки Шарафа католицькі копти вимагають негайно прийняти два закони.


По-перше, вже давно обіцяного закону, який би мав лібералізувати правила щодо будівництва церков, і по-друге: щодо правового захисту християн від дискримінації. Хоча б на  10 років, доки суспільство не навчиться толерантності, – сказав представник Коптської церкви в Єгипті.

 

Про відповідальність влади за безпеку християн в Єгипті, апелюють іноземні політичні діячі –  Барак Обама, Пан Гі Мун і Єжи Бузек.


«Християни протягом століть були невід'ємною частиною Єгипту і як меншість заслуговують особливого захисту з боку держави», – сказав голова Європарламенту. Єжи Бузек нагадав, що демократизація Єгипту має відбуватися швидшими темпами, щоб арабська весна була успішно завершена. «Для демократії важлива не тільки більшість, але і захист меншин», – підкреслив глава Європейського парламенту.

 


За матеріалами Radio Watykańskie