//

Копенгаген: оголошено про зустріч іракських релігійних провідників

Завтра розпочнеться зустріч християнських та мусульманських лідерів, метою якої є зупинити насильство відносно релігійних меншин Іраку. З метою безпеки місце зустрічі змінено з Багдаду на Копенгаген, з тих же причин не подано ні конкретного місця зустрічі, ні конкретних імен учасників.

 

Відомо лише, що до участі запрошено вісім впливових релігійних особистостей – поінформував канонік Ендрю Вайт(Andrew White) з англіканської церкви в столиці Іраку, глава фундації Допомоги і Поєднання на Близькому Сході(The Foundation for Relief and Reconciliation in the Middle East, FFRME). Ця неурядова організація ініціювала дану зустріч спільно з данським МЗС. Необхідність діалогу між релігійними групами в Іраку підкреслює міністр закордонних справ Данії Лене Есперсен(Lene Espersen). На її думку, на релігійних провідниках лежить моральна відповідальність за те, щоб власне релігію не використовували для поширення насильства. Визнавці Христа змушені втікати до Курдистану, або і закордон до Сирії, Йорданії чи Лівану. До інтервенції США на території Іраку нараховували від 800 до 1200 тисяч християн, а тепер - приблизно пів мільйона.

 

Зустріч в Копенгагені відбудеться при закритих дверях. На закінчення 14 січня заплановано прес-конференцію. Попередня зустріч релігійних лідерів Іраку відбулась в Данії у 2008 році і закінчилась підписанням так званого «копенгагенського порозуміння». Плодом цього порозуміння було видання спільної фетви іракськими сунітами і щиїтами, яка засуджувала тероризм і визнавала права релігійних меншин. На жаль, попередньому договору не вдалось повстримати хвилі теперішнього насилля.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie