//

Конвенції про права людини потребують змін, – ватиканський дипломат

Міжнародні конвенції про біженців та осіб без громадянства, хоча свого часу були дуже амбітними документами, тепер треба пристосувати до нової ситуації, – заявив представник Ватикану на міжурядовій конференції в Женеві, де згадували 60-ту і 50-ту річниці згаданих конвенцій.


Добрим прикладом того, що конче потрібні зміни, є, на думку Архиєпископа Сільвано Томазі, право на освіту. Документи півстоліття гарантували лише право на освіту в початковій школі. Сьогодні чітко видно, що люди з освітою на цьому рівні не готові повною мірою брати участь в житті суспільства. В поправках до Конвенції більшу увагу слід також приділяти долі дівчаток, чиїм правом на освіту часто нехтують, – заявив представник Святого Престолу в Женеві.


Архиєпископ Сільвано Томазі також порушив тему свободи віросповідання. Конвенції, які діють тепер, зобов’язують надавати біженцям такі ж права, якими користуються громадяни країни, яка приймає біженців. Ватиканський дипломат зазначив, що подальші домовленості позбавили країни можливостей обмежувати свободу віросповідання.
Архиєпископ Томазі також нагадав, що, за оцінками ООН, у світі зараз 33 мільйонів біженців. Їхня присутність є червоним світлом, яке нагадує світові про невирішені політичні та соціальні кризи.

 

За матеріалами: www.radiovaticana.org