//

Контроверсійний пам’ятник Івану Павлу II перероблять

Пам’ятник блаженному Івану Павлу ІІ, що стоїть перед станцією Терміні та який піддають різкій критиці мешканці Риму та туристи, має бути поправлений. Автор скульптури, Олів'єро Раінальді,погодився зробити у своєму бронзовому витворі  деякі зміни.

Пам'ятник, встановлений посеред привокзальної клумби, було відкрито 18 травня, у 91-у річницю Кароля Войтили. Внаслідок процесу окислення він нещодавно набув зеленого кольору. Монумент представляє абстрактну фігуру Івана Павла II з відкритим папським плащем, під який можна сховатися. Робота у символічний спосіб є нагадуванням про один із найбільш характерних жестів Папи-поляка, простягаючого до всіх руки.

Найбільше суперечок точиться довкола розміщеної на вершині конструкції, названої критиком "L'Osservatore Romano" "караульної будки," нереалістично круглої голови Папи, яка нічим не нагадує рис обличчя померлого у 2005 році понтифіка. Деякі критики вимагали навіть знесення пам'ятника або переміщення його таким чином, щоб він не стояв спиною до прибуваючих потягом до Риму людей. Під впливом критики скульптор погодився внести певні поправки, але відразу застеріг, що вони будуть мінімальними та охоплюватимуть голову і шию. Скульптор захищає свій витвір, нагадуючи, що в ньому йдеться не про захоплення фізичною схожістю, а про відношення Папи до світу.

За матеріалами wiara.pl