//

Конституційний суд Перу схвалив присутність Біблії і Розп'яття в громадських установах

Конституційний суд Перу на засіданні 22 березня постановив, що присутність в громадських  установах Біблії і Розп'яття не протирічить світському характеру держави, і не порушує право людини на свободу віросповідання. Портал asiprensa повідомляє, що Конституційний суд погодився з тим, що Біблію і Хрест в установах слід розцінювати як вираз історії, традиції і культури країни.

 

Таким чином, Конституційний суд визнав необґрунтованою вимогу перуанського адвоката Хорхе Мануеля Лінареса Бустаманте видалити Розп'яття і Біблію із залів засідання судів.

 

Нагадаємо, що кількома днями раніше Європейський суд з прав людини більшістю голосів виніс схожу ухвалу відносно Італії: присутність Розп’яття і інших християнських символів в шкільних аудиторіях не порушує право батьків навчати дітей відповідно до своїх переконань. Християнський Хрест є, перш за все, культурним символом, який тісно пов'язаний з історичним минулим країни.


Вирішення ЄСПЛ поширюється лише на італійські державні школи і не зобов'язує інші країни залишати або вішати Розп'яття в своїх школах. Проте воно може відбитися на всіх 47 країнах-членах ЄС: їх жителі, що бажають зберегти присутність християнських символів в школах, можуть використовувати цю постанову Страсбурзького суду як аргумент в національних судах.

 

Не виключено, що уряди країн Євросоюзу використовуватимуть це рішення ЄСПЛ як підставу для перегляду своїх законів щодо релігійної символіки.

 

Джерело: www.sedmitza.ru