//

Конго: проекти Карітасу для колишніх дітей-солдатів

Проект допомоги дітям-солдатам та їх сім'ям реалізує Карітас у Демократичній Республіці Конго. Як повідомляє Радіо Ватикану, цей проект спрямований в основному на жертв повстанців з Господньої Армії Опору  на чолі з Джозефом Коні, який перебуває у міжнародному розшуку. Метою проектів з вдосконалення сільського господарства (що зможе гарантувати безпечність харчових продуктів), будівництва мережі доріг (що дасть людям можливість почуватися у безпеці), а також надання якомога більшій кількості людей, як дітей, так і дорослих, можливості отримати хоча б початкову освіту (а отже, завдяки вмінню читати і писати, реальний шанс знайти роботу) - є заохотити людей повернутися до районів, з яких їх вигнали повстанці.

 

Варто зазначити, що Гсподня Армія Опору  в Уганді за останні роки розширила свою діяльність також і на Судан, Конго та Центрально-Африканську Республіку, а солдати Коні  відомі особливою жорстокістю і тим, що  до своїх лав силою включають навіть семилітніх дітей. Дівчаток вони використовують як секс-рабинь, а хлопчиків у якості носильників. Однак, часто також їх змушують воювати, а ініціація передбачає вбивство когось із найближчих родичів.

 

Міжнародний Суд Справедливості ще на початку 2005 року видав ордер на арешт Коні, звинувативши його у злочинах проти людства та військові злочини, проте досі він залишається на свободі.

 

За інформацією ЮНІСЕФ, надію на зміну ситуації дають останні рішення Міжнародного Кримінального Суду, який визнав Томаса Лубанго винним у втягуванні до партизанської війни дітей. Він перший із так званих "лордів війни", засуджених за насильство над дітьми у військових конфліктах. Він активно діяв у Демократичній Республіці Конго в 2002-2003 роках. Вважається, що лише у цій країні з 2005 року здобули свободу 35 000 дітей-солдатів.