//

Конго на грані громадянської війни?

У Демократичній Республіці Конго зростає післявиборче напруження. Спостерігачі підкреслюють, що основним питання не є перемога Джозефа Кабілі, яку передбачали ще на початку, а те, чи країна взагалі ці вибори зможе пережити?


Певної стабільності було досягнуто у країні в 2003 році підписанням мирного договору, який поклав край багаторічній громадянській війні, в якій загинуло 5 млн. осіб. Ситуація щоразу виразніше показує, що ймовірність виникнення наступного спалаху постійно зростає. Миротворці ООН рапортують про серйозну фальсифікацію виборів, в тому числі про знахідку кількох тон наперед заповнених бюлетенів на користь вищезгаданого кандидата. Хаос посилився ще і втечею тисяч людей з тюрем, які відбулись за останні дні. ЗМІ в Конго тенденційно подають лише такі новини, які провокують напруження.


Церква Конго звертається із закликами до миру, відмови від насилля і добросовісної подачі інформації. Нещодавно в ЗМІ появилась  неперевірена інформація про те, що кілька католицьких монахинь фальсифікували результати голосування на дільниці на користь одного з кандидатів. Як наслідок, постраждали монахині  інших міст, пограбовано декілька монастирів та католицьких шкіл по всій країні.

 


Ситуацію в Конго важко контролювали хоча б через величезну площу країни – більш ніж половина Європейського Союзу, та потужну корупцію, яка поїдає адміністрацію. Незважаючи на те, що це одна з найбагатших на сировину країна світу, лише кожен четвертий мешканець має доступ до питної води, а лише кожен десятий – до електричного струму.


Результати виборів будуть відомі 6 грудня. За президентське крісло боролися 11 кандидатів, а на 500 місць в парламенті претендувало 18500 бажаючих. 

 

За матеріалами: Radio Watykanskie