//

Комуністи і соціалісти Чехії проти повернення майна Церкві

У Чехії члени однієї з двох найбільших партій парламенту - Соціал-демократичної партії - піддали різкій критиці процес реституції церковного майна. Кампанія проти повернення релігійним громадам конфіскованого під час комуністичного режиму майна розгорнулася перед голосуванням в сенаті по даному законопроекту, пише "KATHweb".


Члени Соціал-демократичної партії випустили плакати, які засуджують передачу релігійним спільнотам 134 млрд. чеських крон. Провідні представники християнських та юдейської громад піддали різкій критиці плакатну кампанію лівоцентристів. У спільній заяві Архиєпископ Празький Домінік Дука і президент Федерації єврейських громад Джиро Данічек порівняли кампанію проти реституції церковного майна з нацистською пропагандою, а випущені соціал-демократами плакати - з антиклерикальними і антисемітськими виданнями Третього Рейху.

 

В середині липня палата депутатів чеського парламенту затвердила закон про реституцію. Релігійним громадам напряму можуть повернути 56% конфіскованого майна. Решта 59 млрд. крон (2,3 млрд. євро), з поправкою на інфляцію, підлягають погашенню протягом 30 років. По завершенні перехідного періоду, уряд припинить платити зарплату священикам. Слід нагадати, що навіть у Чехословаччині священики отримували зарплату від держави.

 

Законопроект повинен тепер обговорюватися в сенаті. Як очікується, на нього буде накладено вето, оскільки соціал-демократи і комуністи мають тут більшість. Тим не менше, палата депутатів може подолати вето сенату.

 

За матеріалами radiovaticana.org