//

Комітет ВР відмовився від ідеї парламентських слухань на тему державно-конфесійних відносин

КИЇВ – Профільний Комітет з питань культури і духовності змінив свою позицію та не підтримав пропозицію про проведення парламентських слухань на тему: "Стан державно-конфесійних відносин в Україні», повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Про це свідчить відповідне рішення Комітету, нещодавно оприлюднене на парламентському сайті.

 

На своєму засіданні від 7 грудня Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді відхилити проект Постанови № 9486 про проведення парламентських слухань 14 березня 2012 року, внесений депутатами з партії ХДС.

 

У рішенні зазначено, що народні депутати України на засіданнях Комітету неодноразово підтримували ідею проведення парламентських слухань з цієї тематики. Втім, на їхню думку, проводити парламентські слухання на тему державно-конфесійних відносин в останній рік повноважень чинного скликання Верховної Ради України є недоцільним.

 

Зокрема голова підкомітету у справах релігій Комітету Михайло Косів висловив застереження, що виступи представників різних Церков, які мають різні позиції по окремих питаннях, можуть у підсумку завдати шкоди міжконфесійним відносинам і миру в Україні.

 

Присутній на засіданні Перший заступник Міністра культури України Юрій Богуцький підтримав тезу про недоцільність слухань з огляду можливу політизацію церков в контексті парламентських виборів 2012 року.  Він також висловив думку про те, що цю ідею не підтримує Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій.

 

Зі свого боку автори ініціативи висловили переконання, що проведення широкого обговорення різних аспектів державно-конфесійних відносин дозволить зробити подальші кроки у напрямку розвитку діалогу між державою, церквами і релігійними організаціями. На їх думку, це сприятиме як забезпеченню конституційного принципу свободи віросповідання, так і більш ефективному залученню потенціалу церков до розв’язання нагальних суспільних проблемних питань.

 

Слід нагадати, що у своєму зверненні від 13 травня 2011 року Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловила підтримку ініціативі проведення парламентських слухань з питань державно-конфесійних відносин.

 

Парламентські слухання дадуть змогу представникам конфесій “напряму висловити народним обранцям свою спільну позицію відносно підходів до удосконалення законодавства України у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій”, відзначалось у зверненні ВРЦіРО.

 

Проект постанови передбачає обговорення цієї проблематики за участі керівників органів державної виконавчої влади, парламентарів, представників церков і релігійних організацій, провідних наукових установ та неурядових організацій.

 

Напередодні, 2 листопада 2011 року, ініціатива про проведення парламентських слухань попередньо вже була розглянута Комітетом з питань культури і духовності та знайшла підтримку. При цьому у відповідному рішенні Комітету було відзначено актуальність і доцільність запропонованої теми, а також висловлена позиція, що ухвалення проекту дозволить провести фахову дискусію та зробити дієві кроки у напрямку налагодження державно-конфесійного діалогу.

Однак несподівано для авторів була відхилена в процесі розгляду зареєстрованої постанови № 9486.

 

Перед цим, 1 червня 2011 року, Комітет з питань культури і духовності на своєму засіданні також підтримав пропозицію про проведення парламентських слухань на тему «Стан та перспективи розвитку державно-конфесійних відносин в Україні» (проект постанови № 8548), внесену депутатами від партії ХДС.