//

Комісія Єпископатів Європейської Спільноти говорить про ісламістів та ядерну енергію

Ісламісти крадуть у молодих єгиптян їхню революцію. Бо вони насправді мають сильних лідерів, структури і заходи, тобто все, чого не вистачає молоді, яка вийшла на вулицю в січні, щоб вимагати свободи і демократії. Для того, щоб вони змогли це зреалізувати, потрібен час, якого вони не мають – сказав вчора в Брюсселі глава католицьких коптів у Єгипті. Кардинал Антоніо Нагіб бере участь в триденній нараді Комісії Єпископатів Європейської Спільноти COMECE. Темою наради є ситуація християн на Близькому Сході та в Північній Африці. А тому тут присутні також ієрархи цих регіонів. Кардинал Нагіб говорив про побоювання щодо ісламізації Єгипту. Свідченням такої тенденції є нова конституція. Хоча християни становлять 10 відсотків суспільства, закон передбачає, що основним джерелом права в цій країні буде іслам. Це означає кінець рівності, попри всі декларації – сказав кардинал Нагіб.


Триденну нараду вчора відкрив голова COMECE єпископ Адріанус ван Луін з Роттердама. Він визнав, що Церкві сьогодні не вистачає конкретних стратегій і планів дій, які б запобігли знищенню християнства в ісламських країнах. Він наголосив, що незважаючи на зміни, які відбуваються в цьому регіоні, ситуація послідовників Христа залишається дуже невизначеною.


Єпископ ван Луін також закликав подумати про іншу тему, яка хоч і не була передбаченою в програмі, але  заслуговує на увагу своєю актуальністю. Йдеться про ядерну енергію. До роздумів про неї спонукає катастрофа на японській атомній електростанції Фукусіма. Хоча в Європі не буває цунамі, немає ніякої гарантії, що навіть тут не станеться схожої  катастрофи з інших причин. Чи можемо ми дозволити собі такий ризик? – запитав Голландська єпископ. А може варто було б відмовитися від такого способу життя, який вимагає такої великої кількості енергії – запропонував священик на відкритті цієї весняної наради єпископів Європейського Союзу.


За матеріалами Radio Watykańskie