//

Комісія УГКЦ Справедливість і Мир провела Університетські діалоги «Демократичні цінності студентської молоді» у м. Луцьк

11 та 12 жовтня 2012 року в рамках проекту Університетські діалоги «Демократичні цінності студентської молоді» Східноєвропейський університет імені Лесі Українки у місті Луцьку відвідали професори з Німеччини: фахівець суспільної етики університету м. Падеборн (Німеччина), директор Науково-дослідного інституту суспільних наук м. Менхенгладбах (Німеччина) о. Петер Шаленберг та співробітник даного інституту доктор Марко Бонакер.


11 жовтня гості виступили перед студентами із доповідями  на тему «Дорогою до Європи: європейські ідеї, християнські цінності та національні особливості». Даючи практичні поради спільних ініціатив та особистого самовиховання, праці над собою, професор Шаленберг викликав велику кількість запитань, що перетворилась у жваву двохгодинну дискусію. Питання торкалися і політичних, соціально-етичних питань. У своєму поясненні німецький професор також звернув увагу на релігійний та духовний аспекти. Цитуючи папу <енедикта XVI, святих Бонавентуру, Августина, лектор відкрив слухачам єдність та важливість думки Церкви на соціальні питання.


«Бажання і практична діяльність у напрямку зміни особи і суспільства на краще, тобто, на примноження добра у різних його вимірах є одним із проявів Церкви у суспільстві». Дискусія відкрила перспективу та загальне бажання учасників мати систематичні зустрічі такого формату.


Наступного дня відбулася відкрита дискусія о. проф. Петера Шаленберга зі студентами факультетів політології та міжнародних відносин стосовно важливості етики у суспільно-політичній сфері. Лектор закликав студентів до виховання політичної самоосвіти та трансформації політичних знань у переконання. Адже, справжня демократія – це не лише результат формального дотримання низки правил, а плід свідомого вибору цінностей, які лежать в основі демократичних процедур – це такі цінності, як гідність кожної людської особи, дотримання прав людини, відданість спільному благу як мети і провідному критерію політичного життя.


Також у рамках проекту 13 жовтня відбулася зустріч о. проф. Петера Шаленберга із семінаристами Львівської Духовної семінарії Святого Духа на тему: «Суспільне вчення Церкви сьогодні: проблеми, завдання, перспективи». Доповідач наголосив на важливості соціальної доктрини Церкви у священичому формуванні, адже соціальна доктрина сама по-собі – це є знаряддя євангелізації, бере свої витоки із завжди нової зустрічі євангельського послання із суспільним життям.


Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і Мир