//

Комісія УГКЦ Справедливість і Мир ініціювала участь української молоді на міжнародному форумі «Джен Фест» у Будапешті

З 29 серпня по 3 вересня 2012 року у м. Будапешт, що в Угорщині, відбувся міжнародний форум молоді під назвою «Джен Фест». З ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир на цьогорічному форумі вперше була представлена також Україна в особі сорока представників нашої молоді з різних куточків України.

 

У програмі української групи було здійснено ряд екскурсій та цікавих зустрічей в Угорщині, серед яких міста Мішкольц-Топольце, Егер, Будапешт. Окремим акцентом перебування на «Джен Фесті» для української молоді стала спільна можливість спілкування та обмін досвідом суспільно-політичної активності молоді з різних країн Європи та світу. Адже, учасниками міжнародного форуму стали представники більше як 60 країн з п’яти континентів світу.

 

Програма форуму включала різного роду представлення: культури, традицій, звичаїв різних країн. Виконання музичних творів, хореографії, живе ділення досвідом життя, базованих на братерстві, шуканні миру, любові до ближнього та життя із Богом – становило основу «Джен Фесту». Особливістю цьогорічного форуму було проголошення та погодження проекту «Молодь за єдність світу» та спільна угода по його реалізації, яку підписали усі учасники, включаючи і Україну. Особливістю зустрічі був марш усіх учасників, яких було близько чотирнадцяти тисяч, центральними вулицями Будапешту до символічного першого побудованого моста столиці Угорщини. Там, після тридцятисекундної тиші, відбувся найбільший в історії міжнародний «флешмоб». Міст, який був також символікою та логотипом форуму у Будапешті, обраний не випадково. Творити, будувати мости єдності, взаємодопомоги та братерства – залишились кличем, «мотто» та завданням  усіх учасників «Джен Фесту», аби у своїх країнах, поселеннях, спільнотах бути рушіями та творцями цієї ідеї.

 

Українська група в цих днях також активно ділилася з іншими багатством наших народних пісень, звичаїв, побуту, християнської традиції. А українські вишивані строї нашої молоді привертали увагу не лише учасників форуму, але і місцевих жителів Будапешту.

 

Метою форуму «Джен Фест» є сприяння братерству, єдності та спільної розбудови християнських цінностей між народами різних країн. А обрана категорія – молодь, завжди була, є і буде важливим рушієм у побудові соціального благоустрою, а рівно ж і надії у оживленні життя церковного, християнського. Тому, даний захід, що систематично відбувається у різних країнах Європи, став і для нашої української молоді інтеграційним та корисним моментом особистого збагачення досвіду християнського життя серед молоді та відкриття нових можливостей діяльності та активності молодих людей у Церкві та суспільстві загалом.

 

Довідка :Міжнародний форум Джен Фест (Genfest) – це зустріч молодих людей, які хочуть показати світу, що загальне братерство та об’єднаний світ є ідеалом заради якого варто жити. Зустріч є можливістю обміну думками та обговорення між тими, хто бачить в сучасному світі безліч викликів та можливостей для змін, ставлячись до іншого з пошаною.

Genfest– це є також запрошення розпочати працювати, із твердим переконанням, що кожен із нас є протагоністом власної історії та загальної історії і тому може вплинути на подолання терпіння в світі, несучи свій вклад у подолання бар’єрів байдужості, упередження та егоїзму.

 

Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і Мир