//

Комісія у справах мігрантів представила свою стратегію праці

Григорій Селещук, Голова комісії у справах мігрантів, у контексті зустрічі голів комісій, яка відбулась 14 червня 2011 року у конференц-залі Патріаршої курії Львівської архиєпархії, представив стратегію праці Комісії як цілісну, зауважуючи, що «важливо показати не дерева, а ліс». Присутні мали змогу побачити повер-поінт презентацію та етапи діяльності, які заплановані комісією. Розділив стратегію роботи на два пункти: безпосередня робота та публічна діяльність.

 

Щодо діяльності Комісії повідомив про проведення семінарів, тренінгів, прес-конференцій, представив методичні напрацювання, а також сказав про аналітичну роботу, яка ведеться. «У нас є побажання залучити до співпраці інші структури: ПМВ УГКЦ, Молодіжну комісію, Комісію мирян, «Карітас», - сказав п. Григорій.

 

Також висвітлив статистику, яка існує на сьогодні щодо міграційних процесів: 4-7 млн. українців за кордоном, з них від 7-9 млн. – діти мігрантів. У відсотковому цензі по містах – 20-25%, по селах – 30-40%. За оцінками фахівців, щороку в Україну з нацбанку переводять близько 20 млдр. євро. Зазначив також, що цього року різко зростає кількість українців, котрі виїжджають за кордон.

 

На запитання про те, як відбулася зустріч ПМВ УГКЦ зі структурами, які займаються питаннями міграції, і яка нещодавно проходила у Львові, відповів, що хотів би бачити  напрям, «куди нам з усім напрацьованим рухатися, чого ми хочемо осягати». Також зауважив, що вона носила ознайомчий характер і що до тієї діяльності, яку успішно веде ПМВ у ділянці душпастирської опіки мігрантами в Україні, вони можуть долучитися своїми порадами та методичними напрацюваннями, позаяк, за його словами, ці зустрічі ПМВ проводить на високому рівні.  Підкреслив, що спільна робота знаходиться лише на старті і Блаженніший Святослав на зустрічі виявив зацікавлення цією темою.

 

Нагадаємо, що попередньо відбулася зустріч ПМВ УГКЦ зі структурами та єпархіальними референтами, котрі займаються питаннями мігрантів, на якій о. Василь Поточняк наголосив, що ПМВ – це структура Церкви, яка має бути координаційним органом, котрий представлятиме Главі Церкви всі потреби наших вірних. Отець Василь озвучив три вектори роботи ПМВ УГКЦ – аналітичний, стратегічний і практично-прикладний.

 

Голова ПМВ УГКЦ, Владика Йосиф (Мілян), представив, як приклад для діяльності, практичну роботу відділу, яка щомісячно ведеться у різних її формах і має позитивні результати у вигляді порадень, які вже самостійно діють на теренах України. Також це щомісячні зустрічі мігрантів, реколекції, прощі у відпустові місця України, вишколи як спосіб формації, Міжнародна 10-денна піша проща із Самбора у Зарваницю, яка цього року вже вшосте відбудеться з 5 по 14 серпня як вагомий об’єднуючий духовний етап праці.

 

Отець Михайло Гарват, Голова Катехитичної комісії УГКЦ, запропонував допомогу Катехитичного відділу щодо залучення катехитів до праці з дітьми мігрантів. Також запропонував співпрацю Комісіям у контексті доручення, яке отримала Катехитична комісія щодо стратегії та погляду на те, як вони бачать розвиток теми Року святих таїнств.

 

Зустріч розпочалася Божественною Літургією у соборі Святого Юра.

 

Відтак Керівник відділу комісій УКГЦ, о. Петро Рак, серед іншого, у своєму вступному слові подякував о. Михайлу Гарвату за успішно проведений і організований Всеукраїнський з’їзд катехитів у Гошеві.

 

Іванна Рижан, для Департаменту інформації УГКЦ