//

Колишній камердинер Папи настоює на своїй невинності

Вчора відбулось чергове слухання у справі колишнього камердинера Папи Паоло Габріеле. Слухання розпочалися зі свідчень обвинуваченого. Він заявив, що не винен у крадіжці документів, а лише у тому, що зрадив довіру, яку мав до нього Папа Бенедикт XVI. За його словами, він хотів лише допомогти Папі навести порядок у Ватикані. Колишній камердинер каже, що не мав спільників, але назвав сім осіб, які на нього «вплинули».

 

Вчора також як свідка викликали особистого секретаря Святішого Отця, о. Георга Генсвайна. Він заявив, що Паоло Габріеле ніколи не давав йому приводу для підозр. «Сумніви з’явилися тільки після виходу книги, що містить вкрадені документи, серед них два листи, які ніколи не покидали мій кабінет», – сказав о. Генсвайн.

 

Обвинувачений на суді поскаржився на психологічний тиск протягом перших 15–20 днів затримання. «Камера була така маленька, що я не міг розвести руки. Світло горіло протягом 24 годин», – заявив Габріеле і додав, що це погано позначилося на його очах. Він також образився на відсутність подушки та деякі інші побутові незручності в камері.

 

Глава Прес-служби Святого Престолу о. Федеріко Ломбарді повідомив, що в камері, де утримувався під арештом Габріеле, були дотримані «міжнародні стандарти, яких вимагають угоди, підписані Ватиканом». Однак у зв'язку зі скаргами обвинуваченого, суддя Пікарді повідомив, що склав список із 39 пунктів для створення добрих умов утримання ув'язненого та надання йому необхідної медичної та духовної допомоги. О. Ломбарді зазначив, що слухання триватимуть, і, ймовірно, в кінці цього тижня буде винесено вирок.

 

За матеріалами radiovaticana.va