//

Колишній камердинер Бенедикта XVI хоче спокутувати свій учинок

Колишній камердинер Бенедикта XVI, Паоло Габріеле, який перебуватиме у в’язниці півтора року за крадіжку секретних документів і листів з папських апартаментів, хоче спокутувати свій вчинок, – поінформував італійський сайт «Vatican Insider».


Як повідомляється на сайті щоденної газети «La Stampa», про те, «Як може спокутувати?» колишній майордом Папи, запитав священик, який відвідав його в камері ватиканської жандармерії. Габріеле потрапив туди в кінці жовтня, коли суд Ватикану повідомив  остаточне рішення і коли захист не подав апеляції.


Його засудили за крадіжку конфіденційної кореспонденції і заміток, які він передав італійському журналістові Джанлуїджі Нуцці. Справа масового витоку документів, що стосуються звинувачень у корупції Ватикану, конфліктів між єрархами та  дипломатичних таємниць, що розкрив у своїй книжці Нуцці, викликала замішання у світі. Цей скандал відомий як Vatileaks.


Нагадують, що ще в жовтні, коли Габріеле почав відбувати покарання, Держсекретаріат Святого Престолу видав різку ноту, в якій його вчинок назвав «особистою образою» для Папи, порушенням права на таємницю листування і «подією, що шкодить» образу Ватикану та його установ.


«Це стало згіршенням для вірян. До того ж на багато місяців порушився спокій повсякденної праці у службі Наступника святого Петра», – оголосив Державний секретаріат. Говорячи про можливість помилування засудженого Бенедиктом XVI, нагадав, що такий акт «передбачає покаяння винного, а також щире прохання до Папи про прощення».


Італійський інформаційний портал на тему Ватикану та Церкви наголосив, – маючи на увазі тих, хто зреагували на це повідомлення – що його метою було усвідомлення того, які серйозні дії вчинив майордом і для нього, а також попередження для тих, хто йтиме по його стопах.


«Vatican Insider» цитує слова священика, який відвідав колишнього близького помічника Папи: «Паолетто наприкінці свого процесу був переконаний, що змусив Папу страждати, але ще не розумів, що спричинило його дії і наскільки вони були важкими».


«Після повернення до камери він прочитав ці слова і зрозумів, що зробив і запитав, як може це спокутувати. Я відповів йому, що повернення до в'язниці є тим способом», – сказав священик.


Майже за два місяці після закінчення процесу Паоло Габріеле досі незрозуміло, чи може він розраховувати на прощення від Папи і чи підтвердяться припущення, що це може статися ще до Різдва.
За неофіційною інформацією від ватиканістів, акт помилування вже підготовлений. Відомо також, що після звільнення колишній папський майордом, якому заборонено працювати в уряді Святого Престолу, працюватиме поза його структурами, в організації, що пов'язана з ним.


За матеріалами: wiara.pl