//

Колишній директор хору Сикстинської капели заявив про серйозну кризу в духовній музиці Католицької Церкви

Коментуючи недавнє (у листопаді 2010 р.) несподіване рішення Папи Бенедикта XVI піднести його в гідність кардинала і розцінюючи це як знак любові Папі до духовної музики», 93-річний кардинал Доменіко Бартолуччі (Domenico Bartolucci), в своєму інтерв'ю агентству ZENIT (19 січня 2011 р.) заявив про серйозну кризу, яка сьогодні спостерігається в духовній музиці Католицької Церкви.
 

 

Кардинал Бартолуччі, який займав пост директора хору Сикстинської капели з 1956 р. до своєї відставки в 1997 р., віддає належне тій любові до духовної музики, яку, за його словами, виявляли Папи Пій XII і Іван XXIII, при яких він здійснював своє служіння капельмейстера Сикстини.
 

 

«Бенедикт XVI дуже любить Григоріанський хорал і поліфонію і хоче відновити використання латини, — додав новопризначений кардинал, кажучи про музичні смаки нинішнього понтифіка, який по праву вважається меломаном. — Він розуміє, що без латини репертуар минулих епох приречений на забуття».
«Необхідно повернутися до Літургії, яка створює простір для музики, із смаком до краси, повернутися до істинно священного мистецтва», — сказав кардинал Бартолуччі.
 

 

Доменіко Бартолуччі народився 7 травня 1917 р. в Тоскані. Духовну освіту здобув в Архиєпископський семінарії у Флоренції. У 1939 р. також отримав диплом Флорентійської консерваторії, а в 1942 р. - диплом Папського інституту духовної музики і Національної академії музики ім св. Цецилії в Римі. Рукопокладений в сан священика в 1939 р. у Флоренції. Був директором хор собору Санта-Марія-дель-Фьоре у Флоренції. З 1947 р. керував хором базиліки Санта Марія Маджоре в Римі. У 1956 р. Папа Пій XII призначив його довічним директором хору Сикстинської капели . У 1965 р. зведений в гідність прелата.
 

 

Бартолуччі був в числі противників відмови від латини в богослужебній практиці Католицької Церкви. Ймовірно, з цієї причини в 1997 р. він був, порушуючи указ Пія XII, відчужений від посади директора хору Сикстинської капели: Папа Іван Павло II не був прибічником латині і до того ж віддавав перевагу модерністській по духу літургійній музиці. Бенедикт XVI, навпаки, віддає належне Бартолуччі як прибічникові традиційної музики. Він вважається кращим інтерпретатором знаменитого композитора XVI ст Джованні Пьерлуїджі та Палестрина.
 

 

Цікаво відзначити, що при зведенні в гідність кардинала старший у віці прелат-диригент просив Папу Бенедикта XVI звільнити його від необхідності прийняти єпископське свячення, в чому понтифік пішов назустріч Бартолуччі. Будучи старшим 80 років, Бартолуччі позбавлений права брати участь в конклаві і обирати нового Папу Римського.

 

Джерело: Седмица.ru