//

Колишні англікани навчать католиків хороших манер

"Хочемо принести до Католицької Церкви галантні манери. Бенедикт XVI попросив нас збагатити католиків англіканською традицією, в якій велика увага приділяється ввічливості у взаєминах", – сказав о. Джеффрі Стеенсон, глава ординаріату для колишніх англікан в США. Папа створив цю структуру 1 січня. Сьогодні важко передбачити, якою вона буде за величиною. Відомо лише, що про прийняття і католицькі свячення вже просять сто пасторів.

 

О. Стеенсон є шановним патрологом і колишнім єпископом єпископальної Церкви, американська філія англіканства. Оскільки він перебуває у шлюбі, не може прийняти єпископський сан. Однак він є повноправним главою ординаріату і засідає в Конференції Єпископату США. До Католицької Церкви він перейшов 2007 року. Хоча це збіглося за часом із суперечками про висвячення на єпископів жінок та геїв, колишній англіканський єпископ наголошує, що його мотиви були позитивними. "Мене завжди притягав католицизм – зізнається він. – Бути протестантом – розчарування. Щоранку мусиш заново вигадувати, як виглядатиме твоя Церква". 2007 року він віддає пріоритет партикуляризму і сучасним культурним тенденціям, при цьому нехтуючи єдністю Англіканської Церкви.

 

У заяві, виданій з нагоди створення ординаріату, його глава визнає, що колишнім англіканам тепер доведеться багато чого довідатися про Католицьку Церкву. Він також наголошує, що вони ніколи не мають забувати, хто вони і звідки походять. Папа очікує, що вони внесуть до Католицької Церкви красиву і благородну традицію англіканства, – пише о. Стеенсон, зазначивши, що ця позиція схожа до рекомендації, яку св. Григорій Великий дав першому Архиєпископу Кентерберійському, св. Августинові. Глава колишніх англікан в Сполучених Штатах нагадує, що в Католицькій Церкві не може бути закритий анклав. Уникнути асиміляції, мають, однак, повністю інтегруючись з Католицькою Церквою, пам'ятаючи, що їхня головна мета – євангелізація.

 

О. Джеффрі Стеенсон також розказав, що ординаріат буде розташований в Х'юстоні, штат Техас, а його собором буде храм Пресвятого Серця Ісуса (входження заплановане на 19 лютого). До того ж в цьому місті, у місцевій семінарії, виховуватимуть майбутніх священиків ординаріату.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie