//

Колекція біблійних раритетів прибуде Ватикану

 Понад 150 унікальних експонатів із "The Green Collection", найбільшої в світі приватної колекції біблійних раритетів, прибуде до Ватикану. Вперше в історії колекція покине США. Виставка під назвою "Verbum Domini" розміститься в галереї Карла Великого на території Ватикану з 1 березня по 15 квітня. Організаторами проекту виступила Папська Рада з питань культури. Більшість експонатів колекції недоступні для простих відвідувачів, оскільки перебувають в приватній власності.

У колекції посеред інших присутні: унікальний Кодекс "Climaci Rescriptus" - найдавніший варіант майже повної Біблії арамейською мовою, знаменитий Кумранський обеліск з вибитим текстом Габріеля з 1-го століття до народження Христа, а також лекціонарій Собору св. Софії в Константинополі.

 

Особливістю виставки стануть реконструкції історичних об'єктів: кімнати Мартіна Лютера в Вартбургському замку, Кумранських гротів, де виявлені сувої Мертвого Моря, друкарні Гуттенберзі, де надрукована перша Біблія, а також монастиря св. Катерини на горі Синай, де було знайдено "Синайський кодекс".

 

"The Green Collection" названа в честь прізвища американської сім'ї, яка стала ініціатором і спонсором пошуків біблійних раритетів.

 

За матеріалами radiovaticana.org