//

Колегія кардиналів у цифрах і фактах

 Після надання 24 листопада кардинальської гідності 6 єрархам, кількість кардиналів, призначених Бенедиктом XVI зросла до 90 осіб. З них 84 кардинали мають право вибирати Римського Папу - це означає, що вони мають вік менше 80 років.

 

Попередник Бенедикта XVI, бл. Іван Павло II за час свого понтифікату надав кардинальської гідності 232 єрархам, з яких 53 кардинали до сьогоднішнього дня є виборцями. У Колегію кардиналів входять також два, призначені ще  Павлом VI. Це бразилець Паоло Евариста Арнс і американець Вільям Баума.

 

У Колегії кардиналів переважають італійці: їх є 50, з яких 28 є виборцями. Крім того, найбільша кількість кардиналів з Європи - 117. 22 кардинали походять з Північної Америки, 30 - з Південної і Центральної, 20 кардиналів з Азії, 18 - з Африки і 4 - з Океанії.

 

Наймолодшим кардиналом є індійський єрарх Базеліос Татункал. Він отримав кардинальську гідність під час останньої консисторії; йому 53 роки. У свою чергу, найстаршим пурпуратом є італієць Ерзіліа Тоніно. Він має 98 років.

 

До складу Колегії кардиналів входять 33 єрархи, що належать до різних чернечих згромаджень та спільнот апостольського життя. Більшість з них - це салезіани, єзуїти і францисканці. Крім того, серед кардиналів є три домініканці, два серцянини, один капуцин, один редемпторист, один облат і представники інших громад.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va