//

Кліматичний "моральний апартеїд" у Дурбані

"Моральний апартеїд" загрожує перемовинам щодо клімату в Дурбані, й до цього не можна допустити. Про це вчора говорив кардинал Оскар Андрес Родрігес Марадьяга в соборі Еммануеля в південноафриканському місті. На Літургії були присутні учасники конференції ООН, що триватиме до 9 грудня і присвячена боротьбі зі зміною клімату.

 

Глава міжнародної організації Карітас зазначив, що колись лінією поділу в політиці Південної Африки був апартеїд, що пов'язаний з питанням раси. Схоже й в сучасному світі політика пов'язана з енергетикою та довкіллям, відділяє людину від природи. Гондураський кардинал наголосив, що провал кліматичного саміту буде кроком назад. До того ж для населення країни, що найбільш постраждало від зміни клімату, найкращим було б амбітне порозуміння з обов'язковим дотриманням Кіотського протоколу, – каже кардинал Родрігес Марадьяга.

 

Кіотський протокол про скорочення парникових газів  не підписали США і Китай, які нещодавно несподівано повідомили, що готові до компромісу. А на оновлення не згодні Канада, Росія та Японія. Єдиний борець за новий договір клімату в Дурбані – ЄС. Однак головною перешкодою в досягненні компромісу є глобальна економічна криза.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie