//

Китайська влада обмежує доступ Ватикану до виборів кандидатів у єпископи

Китайська влада посилила політику не тільки щодо підпільних християнських спільнот. Як повідомляє агентство AsiaNews, виклик також може бути кинутий "офіційним" католикам.

 

Почесний глава Патріотичного товариства Лю Байнянь повідомив, що останніми днями було обрано кандидата на нового ординарія офіційно діючої єпархії в Шаньтоу провінції Гуандун на південному сході країни. Він має замінити дотеперішнього єпископа, що був таємно висвяченим зі згоди Святого Престолу, однак, не прийнятий владою. Китайський чиновник додав, що готується принаймні 10 інших схожих акцій. При цьому він попередив, щоб Ватикан не втручався у вибори кандидатів у єпископи та їхнього освячення.
 

Вибір, про який згадав Лю, здійснив спеціальний комітет патріотичної Церкви. Деякі його члени були доставлені на місце під примусом. Вони повинні були голосувати за єдиного поданого їм кандидата, о. Йосипа Хуана Бінгзенга. Як і очікувалося, він отримав велику, але не одностайну підтримку. За повідомленням AsiaNews, цей священнослужитель є близьким до комуністичної партії, він відомий своїми амбіціями і жагою влади. Він був кандидатом у єпископи вже довгий час, але не був визнаний Ватиканом як гідний для цього таїнства. Отець Хуан активно діє не тільки в уряді Патріотичного товариства, але також і в політиці, будучи заступником члена Всекитайських зборів народних представників, тобто парламенту.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie