//

Китай: викривлене обличчя свободи

Ув’язнені активісти за права людини, тортури, погрози та пропавші безвісти єпископи: у Міжнародний день прав людини ситуація у Китайській Народній Республіці виглядає похмуро. Такі результати демонструє звіт, опублікований Організацією захисту прав людини у Китаї.


На сторінках італійського видання Vatican Insider читаємо, що 10 грудня у світі відзначали День прав людини, однак Китаю не було чим радіти у цей день. Окрім арештів та насильства над борцями за права людини в Китаї арештують священиків, викрадають єпископів, перевіряють релігійні обряди та єпископські свячення, не кажучи вже про насильство над протестантами, мусульманами та буддистами.


У 2011 році кількість «примушених зникнень» та нелегальних домашніх ув’язнень просто зашкалювала. Саме такими методами послуговується тепер комуністичний режим для того, щоб притиснути своїх опонентів. Причому влада може ув’язнити особу в якомусь таємному місці, не повідомляючи ні родину, ні будь-кого, щоб ніхто не знав чи ця особа ще жива, чи ні.


Серед викрадених владою осіб є і два католицькі єпископи: 80-річний Джакомо Су Жімін та 88-річний Косма Ші Енксіанг. Їх «провина» полягала в тому, що вони не хотіли відректись від зв’язків з Папою і Католицькою Церквою.


Директор Міжнародної організації захисту прав людини у Китаї зазначив: «На завершення цього року болючих порушень прав людини, ми хочемо підбадьорити китайських активістів та усіх громадян, щоб вони залишались мужніми і продовжували свою боротьбу за свободу. Ми просимо звільнення лауреата Нобелівської премії миру Лю Сяобо і закликаємо весь світ виступити проти лицемірства китайського уряду стосовно прав людини.»