//

Китай: нові обмеження для релігійних благодійних служб

Влада Пекіну ввела чергові обмеження для релігійних благодійних організацій. Як повідомляє Радіо Ватикану, згідно з новими правилами ці організації повинні утримуватися без фінансової підтримки з-за кордону.

 

Китайський уряд зацікавлений у тому, щоб уникнути політичного та релігійного впливу на служби, що працюють для потребуючих. Хоча нове законодавство спрямоване супроти ісламських та тібетських організацій, воно загрожує також церковним ділам милосердя, які вже й до цього часу стикалися з посиленим контролем з боку китайських чиновників. Відтепер урядова служба у справах віровизнань має перевіряти їх видатки та річні плани роботи. Їм також заборонено приймати іноземні кошти для здійснення релігійної діяльності.

 

Уряд у Пекіні серйозно побоюється повторення революції, яка відбулася минулого року під час арабської  весни народів у Африці і на Близькому Сході. Віднині місія Католицької Церкви стане ще складнішою, оскільки ця інституція вимагає постійної допомоги ззовні, бо комунізм відібрав у неї всю власність, а відродження структури займе ще багато років.

 

Релігійній ситуації в Китаї не допомагають також конфронтаційні відносини Пекіну зі Святим Престолом. Місія Церкви постійно розглядається там ідеологічно, як іноземне втручання у внутрішні справи китайців. Тому державна влада претендує на призначення єпископів без згоди Ватикану і створення комуністичного псевдо-єпископату. Частина католицької спільноти все ще перебуває в опозиції і формує підпільну Церкву.