//

Кирил Фролов підтвердив існування двох елементів "плану Патріарха Кирила для України"

30 грудня минулого року патріарх Філарет заявив, що УПЦ КП відчуває тиск практично по всій території України у зв'язку з реалізацією російського плану ліквідації Київського Патріархату. Експерти зійшлися в думці, що такий план міг бути розроблений в Росії і запропонований для реалізації в Україні. Цей план, нібито, передбачає на першому етапі витіснення віруючих УПЦ КП з їх храмів. Експерти також підкреслили, що дії проти УПЦ КП – лише початок поетапного наступу на українські церкви в цілому. Наступними цілями для Російської держави і Московської патріархії, на думку експертів, мають бути УАПЦ і УГКЦ.

 

Несподівано думка українських експертів була підтверджена в інтерв’ю, яке дав Кирил Фролов, котрий видає себе за аналітика, політолога, співробітника пропагандистського проекту «Інститут країн СНД» і всіляко підкреслює свою близькість до Патріарха, від якого він періодично отримує грамоти і нагороди.

 

До речі, цей чоловік, що не має жодної профільної освіти чи наукового звання, роками видає себе за експерта, сварить народи, провокує конфлікти в Україні і дискредитує РПЦ в Росії, але тим не менше, про нього не винесено жорсткого, але необхідного рішення: «звільнити через профнепридатність». Потрібно також нагадати, що в недалекому 2004 р. К.Фролов активно займався втягуванням УПЦ в президентські вибори, а потім був ідейним натхненником в Україні т.зв. «політичного православ'я», яке свого часу засудив синод УПЦ (МП).

 

Отже, на питання: «Як бачиться вирішення складних питань, пов'язаних з розколом українського православ'я?» — Кирил Фролов, привідкриваючи «план патріарха Кирила», говорить: «Наведу приклад. У Болгарії в 90-х роках існував церковний розкол. Але коли в результаті виборів до влади в Болгарії на пост прем'єр-міністра прийшов представник царської родини Симеон Саксенн-Кобург-Готський, він просто повернув канонічній церкві всі храми, захоплені в неї розкольниками. Після цього розкол практично зійшов нанівець, оскільки з'ясувалося, що ніхто, окрім купки політичних маргіналів, за ним не стояв. Думаю, на Україні ситуація схожа».

 

Не обговорюватимемо подробиці сказаного «експертом». І в Болгарії все було не зовсім так, і в Україні УПЦ КП існує завдяки підтримці значної частини народу, а не «купки політичних маргіналів» (швидше «купка» і «маргінали» — це про «політичне православ'я» з Одеси). Головне в словах К. Фролова – це розкриття мети «плану патріарха Кирила». І ця мета – навернення віруючих з розколу в лоно Матері-церкви. І не творення українського православ'я в рамках «російського світу». Це – рейдерське захоплення храмів УПЦ КП. При чому рішення про це має бути прийняте на самій верхівці державної влади. Мабуть, К. Фролов (і не один він) вже втомилися чекати відміни реєстрації УПЦ КП і передачі всіх храмів УПЦ (МП). І тому вони відкритим текстом заявляють: до вимог нового закону про мови ми приєднуємо вимогу передати храми УПЦ КП в Московський патріархат. Чи буде це рішення оформлено через Кабмін або суд – це вже подробиці, які опускаються. Але в цілому, месидж зрозумілий.

 

Але ще більше вражає відкриття подробиць плану дій проти УГКЦ. Те, що саме Москва бажає організувати за допомогою «Групи Догнала» розкол в УГКЦ – експерти вже передбачали. Організатор цього розколу був агентом чехословацької комуністичної спецслужби. Не було б нічого дивного в тому, якби сьогодні він був агентом іншої спецслужби іншої держави, що колись очолювала «соціалістичний блок». Іноді керівництво «групи Догнала» навіть не встигало перекласти свої заклики з російської на українську. Часто виникали підозри, що автори закликів не знають обстановки в УГКЦ і Західній Україні, тому що знаходяться за її межами. «Духовні вправи», що практикуються в «секті Догнала», нагадують ті, які практикував колишній працівник «ящика», засновник «Білого братства» Ю. Кривоногов. До речі, в лоні РПЦ свого часу теж виникли всякого роду сектантські течії («школа Асуляк», «Богородичники»), але нікому навіть в голову не прийшло говорити, що поява таких сектантів означає розкол в РПЦ. Своїми словами К.Фролов видає швидше бажання РПЦ, щоб сектантський рух Догнала перетворився на розкол. Але якби К. Фролов мав хоч якесь відношення до релігії, релігієзнавства – як фахівець, а не «явище», він би вмів розрізнити «розкол» і «секту».

 

Але звернемося до тексту інтерв'ю. У відповідь на питання: «А як ви розглядаєте ситуацію з греко-католицькою церквою?» – К. Фролов віщає: «Зараз на Україні мало хто знає (тому що це активно замовчується), що уніатська церква далеко не монолітна, там з'явилася і могутньо розвивається така релігійна організація, як Український синод правовірних греко-католиків, так званий Підгорецький синод, куди приходить багато молоді, в рядах цього синоду вже дев'ять єпископів. Цій організації не подобається русофобська лінія офіційної греко-католицької церкви, орієнтація України на постхристиянський Європейський Союз. Багато членів організації вважають, що Україна, Росія і Білорусія мають бути разом, оскільки Росія в їх очах — країна, що не допустила у себе ні гей-парадів, ні іншої мерзоти, яка процвітає в Європі».

 

Отже, К.Фролов відкрито заявляє: в УГКЦ є підгорецький розкол, і він вигідний Росії! Ну а кому вигідний – той перший кандидат на підозру в ініціативі. Чому вигідний? Не лише сам факт розколу УГКЦ тішить К. Фролова, який побачив десь цілих дев'ять «єпископів» (відзначимо, не «лжеєпископів», не «так званих єпископів»). К. Фролов доповідає: підгорецький розкол – кращі друзі Росії, нічим не гірший за лідера русинів о. Д. Сидора. Вони проти всього, в чому є український інтерес: проти членства України в ЄС, проти української України. Росія в очах новоявлених москофілів-догналітів – це країна, що уникнула наслідків первородного гріха, чистота і небесне сяйво якої приваблюють погляди всього прогресивного людства. У Росії, за твердженням К. Фролова, немає «голубих» (мабуть, вони преображені в «ангелів», і тому свою любов вони називають «ангельською»), немає порнографії (мабуть, вона стала новим видом сакрального мистецтва на найкращому в світі Російському ТБ), немає всієї іншої мерзоти (мабуть, в Росії настало вже Царство Боже і К. Фролов, його пророк, всім про це повідомляє).

 

Думаємо, що догналіти використовуються Росією, що і, фактично, відкрито визнав К. Фролов. Оскільки вони не ідіоти, використовуються явно за гроші. Залишається сподіватися, що зізнання К. Фролова суттєво вплинуть на ставлення до догналітів в Україні взагалі і в УГКЦ, зокрема. Всі пошуки особливого «чистого християнства» стали не просто помилковими духовними дорогами, але і дорогою зради своїй нації і батьківщини.

 

Гліб КОВАЛЕНКО

Переклад з російської зі статті РІСУ