//

Киргизія: нова загроза релігійній свободі

У Киргизії Комісія у справах релігій у співпраці з Державним комітетом національної безпеки близькі до введення нових санкцій з метою подальшого обмеження релігійних практик в країні. За повідомленням правозахисної організації зі сприяння релігійній свободі «Форум 18», з посиланням на джерело з киргизького Комітету національної безпеки, нові директиви знаходяться серед поправок до правового Кодексу за злочинами цивільного та адміністративного характеру. Зокрема, розширено список видів діяльності, що підлягають кримінальному переслідуванню або «потенційному» покаранню на рівні закону.


Текст нововведень був направлений на експертизу до Міністерства юстиції для подальшого коригування, перш ніж відбудеться його офіційне обговорення і подальше затвердження. Серед видів діяльності, зазначених особливою увагою нових правових норматив, - за інформацією агентства «AsiaNews», - перераховуються «прозелітизм» і «будь-яка інша незаконна місіонерська діяльність».


У будь-якому випадку, сфера застосування закону постійно розширюється і буде безпосередньо впливати на фінансовий добробут віруючих. Посилення санкцій стосується в основному штрафів і пені, передбачених у поправках до Кодексу. У такій бідній країні, як Киргизія, це означає посилення атмосфери страху і заборони будь-якої релігійної практики, яку потенційно можна буде розцінити як порушення законності.


Цю небезпеку підтвердила представник місцевого Міжконфесійної ради Галина Колодзінська, яка не приховує «глибокої стурбованості». «Якщо правова норма буде прийнята, - заявила вона, - безумовно, мова піде про застосування покарань. Ми бачимо це як один із способів збору владою грошей з казни релігійних громад».
Серед розглянутих статей є також стаття 395, відповідно до якої передбачається покарання за відсутність реєстрації релігійних організацій або за порушення її процедури. Передбачаються також грошові штрафи у разі молитовних зборів «у невідповідних для цього місцях».

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va