//

Кіно - лабораторія виховання чеснот в сім'ї

До VII Всесвітньої зустрічі сімей в Мілані приурочена одна стаття в сьогоднішньому номері ватиканської газети. Вона звертає увагу на важливий елемент виховання в сім'ї - спільний перегляд фільмів. Автор публікації в "L'Osservatore Romano", о. Даріо Едоардо Вігано, академік і головний редактор італійського "Журналу про кіно", вважає, що талановиті художні твори допомагають різним поколінням сприймати і зберігати фундаментальні чесноти. Наприклад, фільми Пазоліні, де Сіка, Брітіш залишають слід євангельського гуманізму та іронії щодо слабких сторін капіталізму. За словами священика-кінознавця, завжди актуальними залишаються голлівудський "Крамер проти Крамера" Роберта Бентона або шведський "Сцени з подружнього життя» Інгмара Бергмана.

 

На думку о. Вігано, саме спільний перегляд кінострічок може допомогти батькам і дітям наблизитися до себе, враховуючи небезпеки, які несуть для підлітків та молоді сьогоднішні субкультури. Тут, на думку головного редактора "Журналу про кіно", можуть допомогти фільми, які демонструють приклади героїзму, зокрема, біографічні стрічки про реальних осіб.

 

Юним "заручникам" великих міст, які ризикують потрапити під вплив злочинності, особливо важливо відчути турботу батьків, школи і парафії. І тут, на думку священика-кінознавця, може знову ж таки допомогти спільний перегляд хороших фільмів, а не нав'язливо педагогічні методи.

 

За матеріалами radiovaticana.org