//

Кінець світу не настане 21 травня (але мені не вірте)

Ще до вчорашнього дня я мало уваги приділяв тим заявкам, які маленьке християнське радіо-шоу поширювало про те, що кінець світу наступить в суботу, 21 травня.


Тоді сталося три речі: я зустрів Джилл на Таймз Сквер, Білла на Юніон Сквер і Сема на зупинці метро біля Аппер Вест Сайд. Вони не знайомі між собою, але цих двох чоловіків і жінку віком 20-30 років об’єднує дві речі: 1) вони переконані, що кінець світу наступить цієї суботи, і 2) вони хочуть втекти з роботи (чому б і ні?) і роздавати брошурки з наміром вберегти таких людей як я від неминучого Судного Дня.


Зустрівши їх, поговоривши з ними на певній відстані і вивчивши їх матеріали, мені тепер дійсно цікаво, що трапиться 21 травня. Чи краще сказати: що трапиться з доброю волею людей на кшталт Білла, Сема і Джилл, котрі всю свою сліпу віру поклали на містера Герольда Кемпінга, лідера їх групи.


Можу посперечатись, що містер Герольд Кемпінг  22 травня почуватиметься набагато краще, ніж його послідовники. Будь-яка людина, котра переконала себе і інших, що лише вона зрозуміла те, що казав Ісус («тому чувайте, бо не знаєте ні дня, ні години» Мт.25,13), точно мусить мати запасний план, про всяк випадок.


Можу посперечатись, що в неділю і понеділок він виступатиме на великих телеканалах. Не здивуйтесь, якщо компанії ABC, NBC чи CBS будуть змушені визнати, що заплатили йому за ексклюзивне інтерв’ю. Звичайно, що вони ніколи б не «платили» за інтерв’ю – це б противилось всім журналістським стандартам, але вони могли відшкодувати йому певну суму за «ліцензійну плату». У своїх інтерв’ю містер Кемпінг  оголосить про те, що Бог вирішив виявити тимчасове милосердя до його народу у зв’язку із тою прекрасною роботою, яку провів містер Кемпінг та його послідовники. «Тимчасове» означає те, що невдовзі виникне потреба у проведенні нової кампанії.


Але, на превеликий жаль, з того, що я почув від Джилл, Сема,  Білла та інших молодих людей, віддані віруючі у надзвичайні знання Святого Письма містера Герольда не мають запасного плану. І вони не можуть його мати, бо вірять сліпо.


Урок, винесений зранку 22 травня, буде таким: Бог не просить нас вірити сліпо, і той, хто каже нам так робити, є або психічно хворим, або великим обманщиком.


Віра не є ірраціональним стрибком в ніч. Істинна віра підносить наш недосконалий розум; вона ніколи йому не противиться. Вона ніколи не скаже нам, що два плюс два дорівнює п’ять. Вона не просить нас вбити невинного. Вона не може передбачити ні дня, ні години.


Тому, мабуть, мені слід перефразувати заголовок статті. Спробуймо так: «Мені не вірте, але кінець світу не наступить 21 травня».


Нехай Бог вас благословить,
Отець Джонатан Морріс


Католицький священик  Джонатан Морріс (Father Jonathan Morris) є постійним дописувачем Fox News і автором нової книги «Бог хоче, щоб ти був щасливий: від самодопомоги до Божої допомоги» (“God Wants You Happy: From Self-Help to God’s Help”)


За матеріалами foxnewsinsider.com