//

Кілька слів про країну, яка в ці дні вітає Папу Римського

Бенін, невелика країна на Заході Африки, яка до 1975 року називалася Дагомея, до кінця ХІХ століття була незалежним королівством, далі – французькою колонією, від 1960 року є незалежною республікою. Хоч перші місіонери ступили на ці землі ще 1495 року, справжня євангелізація розпочалася 1861 року з прибуттям двох місіонерів зі Згромадження Африканських Місій. У 1901 році Папа Лев ХІІІ призначив першого єпископа для цього краю, який був родом з Франції. А першим єпископом, уродженцем цього краю, став 1956 року майбутній кардинал Ґантін, якого сьогодні називають «батьком нації».

 

Важливу роль в житті країни відіграв архиєпископ Ізідоре де-Соуза. Коли після двадцяти років правління марксистського генерала Кереку Бенін переживав велику кризу, було створено так звану Народну Конференцію, завданням якої було забезпечити перехід країни до багатопартійної демократії. На чолі конференції був архиєпископ де-Соуза.

 

Після 150 років євангелізації католики становлять 34 % з майже 9 мільйонного населення Беніну. Там діють десять дієцезій, об’єднаних довкола архидієцезії-митрополії Котону. У майже 400 парафіях служать 680 дієцезальних та 127 приналежних до чернецтва священиків, яким допомагають 140 братів та 1250 сестер-монахинь, світські місіонери та понад 11 тисяч катехитів. До служіння приготовляються понад 300 семінаристів.

 

Церква Беніну відіграє важливу роль в сферах освіти й охорони здоров’я, провадячи понад 200 початкових і середніх шкіл та 2 вищі навчальні заклади, 12 лікарень та понад 60 амбулаторних поліклінік.

 

Крім католиків, в Беніні є значна присутність протестантів, а також майже 25 % населення становлять мусульмани. Приблизно 17% дотримуються традиційних африканських вірувань, в основному – релігії вуду.

 

Чи є в Беніні українці? Отець Андрій Максимович, єдиний священик УГКЦ на дипломатичній службі Апостольської Столиці, у 2009-2011 роках працював секретарем в Апостольській Нунціатурі в Котону. В інтерв’ю для церковних ЗМІ минулого року він розповідав, що зустрів у Беніні вихідців з України. Йдеться про кількасот людей, в основному – жінок, які вийшли заміж за бенінських студентів, що навчалися в різних вузах тодішнього Радянського Союзу.

 

Джерело: Радіо Ватикан