//

Хто винен у зникненні християн Йорданії?

В Йорданії створена коаліція для припинення еміграції християн з арабських країн. Організація, яка об'єднує місцевих інтелектуалів, політиків, священнослужителів і журналістів, в першу чергу займається  врегулюванням кількості послідовників Христа в Східному Єрусалимі, на Західному березі і в Іраку. Ініціатори навіть припустили, кого вони вважають головними підозрюваними у спричиненні цього явища.

 


Речник коаліції Тайсір Амарі під час презентації нагадав ініціативи, що від ізраїльської окупації, започаткованої війною 1967 р. чисельність християн в Східному Єрусалимі і на Західному березі знизилася з 25 до 1 відсотка. населення. "Це означає, що християнські храми в Єрусалимі і Вифлеємі стануть незабаром музеями майже без вірних". Те ж саме стосується Іраку, звідки після  англо-американського вторгнення 2003 року емігрувало 1,5 млн. послідовників Христа.

 

За припинення еміграції християн з арабських країн виступив глава йорданського сенату Тахер Масрі. Він визнав це головним питанням, яке помітно відчувається впродовж останніх п'яти років. Вину за такий стан речей поклав на  Ізраїль, метою якого було зробити Єрусалим виключно єврейським містом. Це прийняло форму "змови з метою покласти кінець духу співіснування і толерантності, який до сьогодні панував в регіоні". Подібним тоном звернувся також колишній прем'єр-міністра Йорданії, Файєз Таравнех, звинувативши Ізраїль у проведенні політики, спрямованої на очищення християн з окупованих територій.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie