//

Хто переможе у Великобританії: язичники чи лицарі-джедаї?

У зв'язку з майбутнім переписом населення у Великобританії активуються нові релігії. Засоби масової інформації закликають мешканців Сполученого Королівства визнавати свою приналежність до оригінальних релігій, даючи правильну відповідь в анкеті щодо цього. Найбільш активну кампанію провадить місцева Федерація язичників. Під час останнього перепису населення 10 років тому, серед 60 мільйонів населення 42 тисячі британців визнали приналежність до язичницької релігії, більш ніж 70 відсотків респондентів висловилися на користь християнства.

 

Язичники мають статус сьомої релігії Сполученого Королівства, що надає їм податкові пільги, як легальним релігійним групам. Під час цього перепису Федерація язичників розраховує на чверть мільйона заяв. Один з релігійних експертів BBC, коментуючи нео-язичницьку кампанію у Великобританії, визнав, що ця група є лише невеликим відсотком суспільства, порівняно з тими, хто вважає себе лицарями-джедаями. Нагадаємо, що йдеться про героїв з фільмів "Зоряні війни". Лицарі-джедаї стверджують, що вони є стародавнім орденом вразливих до сили людей, які уникають загрози, що полягає у переході до "темної сторони сили".

 

Язичницька Федерація заохочує до декларування в анкеті своєї приналежності до дещо забутих визнань і релігійних груп, таких як друїди, тобто стародавні кельтські священики; прихильники вікки, тобто культу поклоніння природі, чи просто задекларуватися як чаклун або чаклунка. Заохочення до визнання своєї релігійної приналежності Федерації язичників дивують, проте, з іншого боку виявляють суспільно-релігійні течії. Тут чітко видно змішування язичницьких релігій, що адаптовані до ментальності XXI століття, з релігіями, вигаданими на потреби шоу-бізнесу, чи просто прийняття псевдодуховності, запозиченої зі сценаріїв комп'ютерних ігор чи інтернету. Багато британців, здається, втрачають межу між вірою в Бога та псевдорелігією.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie