//

Христові учні покликані давати світові “новий смак”

«Ви – сіль землі…, ви – світло для світу», – ці слова Ісуса з Євангелії від святого Матея, скеровані до Христових учнів, пригадав Папа Бенедикт XVI, промовляючи до вірних, зібраних 6 лютого 2011 р. на площі Святого Петра у Ватикані, щоб помолитися Богородичну молитву «Ангел Господній».

 

Святіший Отець вказав на те, що в середземноморській культурі сіль є символом союзу, солідарності, життя та мудрості, натомість світло – це перше Боже творіння та джерело життя. «У дійсності, – зазначив Бенедикт XVI, – Господні учні покликані давати світові “новий смак” та оберігати його від руйнування за допомогою Божої мудрості, яка ясніє в повноті на обличчі Його Сина, тому що Він є “правдивим світлом, що просвітлює світ” (Ів. 1,9)». Саме єднаючись з Ісусом, вів далі Папа, християни серед темряви байдужості та егоїзму можуть поширювати світло справжньої премудрості.

 

Далі Бенедикт XVI пригадав, що 11 лютого припадатиме Всесвітній день хворого, який є «відповідною нагодою для того, щоб молитися та збільшити чутливість церковних та громадянських спільнот до хворих співбратів». У світлі свого цьогорічного послання з цієї нагоди, натхненого словами з Першого послання святого Петра «Його ранами ми зцілилися», Святіший Отець зазначив, що Бог рішуче протиставляється злу та відкриває серця на надію. Папа закликав працівників медичної сфери бачити у хворих не тільки тіло, позначене слабкістю, але, передовсім – особу, до якої слід проявити якнайбільшу солідарність, а в контексті Дня життя, який минулої неділі відзначався в Італії, закликав усіх докладати зусилля для «того, щоб зростала культура життя, щоб за будь-яких обставин ставити у центрі цінність людського буття».

 

«Дорогі брати й сестри, – сказав на завершення Бенедикт XVI, – молімося про Материнське заступництво Пречистої Діви Марії, для того, щоб батьки, дідусі й бабусі, вчителі, священики й усі, хто задіяний у виховання, зуміли формувати молоді покоління в мудрості серця, щоб вони осягнули повноту життя».

 

 Святіший Отець також привітав присутніх на площі Святого Петра представників медичних факультетів римських університетів, що брали участь в конгресі, присвяченому медичній підтримці в період вагітності. «Коли наукові та технологічні дослідження керуються справжніми моральними цінностями, тоді можливо знайти відповідні розв’язки для прийняття життя, яке народжується та для сприяння материнству. Бажаю, щоб нові покоління медпрацівників були носіями оновленої культури життя», – сказав Бенедикт XVI.

 

Крім цього Святійший Отець побажав миру єгиптянам. «Цими днями я уважно слідкую за делікатною ситуацією дорогого єгипетського народу», – зазначив Папа Бенедикт XVI. «Прошу в Бога, щоб ця земля, благословенна присутністю Пресвятої Родини, віднайшла спокій та мирне співжиття у спільних стараннях, спрямованих для спільного добра».

 

Джерело: Радіо Ватикан