//

Християнство є харизматичним

«Багато рухів у Католицькій Церкві є виразами харизматичної духовності, проте християнське життя само по собі є харизматичним», – підкреслює американець Брюс Йокум.


Він є одним із засновників руху харизматичної онови. В спеціальному інтерв’ю для сайту Факультету євангелізації Бєльсько-Живецької єпархії (Польща), співзасновник спільнот «Меч Духа» зауважує, що говорити про Онову в Святому Дусі, чи Школу нової євангелізації, чи інші конкретні рухи як такі, що належать до харизматичної духовності, «в певному сенсі є помилковим».


«Після ІІ Ватиканського Собору в Церкві з’явилася нова форма вираження католицької духовності, яка характеризується новим, оновленим досвідченням присутності та дії Святого Духа в житті окремих людей. Вона дає також досвідчення сили і можливості використовувати те, що Новий Завіт називає дарами Духа Святого, такими, як дар пророцтва, молитви на мовах та зцілення. Більшість з них, як правило, пов’язані з досвідом хрещення Святим Духом.»


Харизмат відзначає, що термін «харизматична духовність» означає, по суті, католицьку духовність.


Йокум пояснює також явище, яке називають «відпочинок в Дусі». Воно полягає у досвідченні Божої присутності, коли над певною особою моляться. Вона відчуває особливий мир та спокій і деколи може опуститись на землю. На думку американця «відпочинок в Дусі» не є частим явищем.


Відомо, що якщо щось стає популярним, то воно поширюється. Я пов’язаний з харизматичною оновою вже сорок років, і за цей час рідко траплялось таке, щоб той, над ким молились, падав на землю. Зараз же це стає дуже популярним. Особисто я не вірю, що раптом з’явився новий спосіб прояву присутності Божої. Я вважаю, що люди, бачучи як інші падають в Дусі, думають, що теж мають так поводитися і, таким чином, воно популяризується.»


Йокум гостював у Бєльську-Бяла на запрошення спільноти «Місто на скелі», яка існує вже 25 років. Харизматична спільноту, духівником якої спочатку був, нині покійний, домініканин отець Йоаким Бадені, налічує близько 200 дорослих осіб, та належить до світової мережі спільнот «Меч Духа». Її члени заснували католицьку початкову школу, гімназію та ліцей. Ця спільнота відома своїми проектами євангелізації.


За матеріалами: info.wiara.pl