//

Християнські Церкви, прагнуть реальних кроків до впровадження тюремного капеланства

15 грудня 2011 р. в стінах УКРІНФОРМУ відбувся круглий стіл під назвою «Реалізація релігійних прав засуджених до позбавлення волі та осіб, які перебувають у місцях попереднього ув'язнення. Вплив духовно-морального фактора на виправлення засуджених» за сприянням Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі та Асоціації українських правників.

 

Під час роботи круглого столу, в якому взяли участь члени правління Української міжконфесійної християнської місії „Духовна і благодійна опіка в місцях позбавлення волі”, офіційні представники  Державної пенітенціарної служби України, співголова та члени Громадської ради ДПтСУ, було представлено досягнення партнерських відносин церков з пенітенціарною системою України. Особливо була підкреслена незамінима роль християнської духовності у покаянні та нодолуженні за злочини, а особливо - роль християнського служіння для повернення наших співгромадян до суспільства.

 

За даними пенітенціарної служби, в підпорядкованих відомству установах діє 74 храми, 46 каплиць, 4 молитовні будинки, 202 молитовні кімнати і 17 молитовних куточків. Загальна кількість віруючих засуджених, які постійно відвідують заходи релігійного характеру, становить близько 38 тис осіб, а духовно-просвітницьку роботу із засудженими проводять 2349 священнослужителів та волонтерів, які є представниками 103 релігійних конфесій, громад, організацій та церков, офіційно зареєстрованих в Україні.

 

Учасники "круглого столу" відзначили, що за 20 років незалежності України співпраця церков та релігійних організацій з Кримінально-виконавчою службою України набула більш системного характеру, однак вона потребує подальшого вдосконалення та належного правового забезпечення. На їхнє переконання, повинні отримати доступ до духовної опіки з боку представника своєї конфесії також особи, що опинилися у місцях попереднього ув'язення.
Було стверджено, що провідною метою гуманізації пенітенціарної сфери має бути створення інституту духовної опіки. Через те, представники усіх конфесій, що офіційно існують в Україні, мають бути учасниками процесу розробки концепції та впровадження цього інституту. У зв'язку з цим учасниками круглого столу було вирішено звернулися до відповідних державних органів з пропозицією вирішити існуючі проблеми реалізації релігійних прав засуджених до позбавлення волі та осіб, які перебувають у місцях попереднього ув'язнення.

 

Своєрідною підготовкою до круглого столу став семінар «Правові проблеми реалізації права на свободу совісті у місцях попереднього ув’язнення» у першій половині дня 15 грудня, що пройшов для священиків у приміщенні Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі для членів правління Місії.
На ньому  Тетяна Анатоліївна Денисова - проректор з науково-педагогічної роботи Класичного приватного університету, директор Інституту права ім. Володимира Сташиса, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, та Геннадій Семенович Сємаков – доктор наук в галузі права, професор кафедри кримінального права та процесу Київського університету права Національної академії наук України, представили можливості включення Церков у процес підготовки  законодавчого забезпечення пастирського служіння в місцях позбавлення волі.


 
Джерело: prison-pastoral.blogspot.com