//

Християнське втаємничення і нова євангелізація. Заключне комюніке Європейсього конгресу

У п’ятницю 11 травня 2012 р., оприлюднено заключне комюніке про проходив ХІІ Європейський конгресу про катехизацію, темою якого було «Християнське втаємничення в перспективі нової євангелізації», який проходив у у Римі від 7 до 10 травня з ініціативи Ради Єпископських Конференцій Європи. У зустрічі взяло участь єпископи, делегати та відповідальні за катехитичне служіння від 25 єпископських конференцій Європи, приблизно 60 учасників. Від УГКЦ у заході взяли участь заступник голови Патріаршої катехитичної комісії та директор Катехитично-педагогічного інституту УКУ с. Луїза Цюпа, СНДМ, і координатор катехитичних програм для підлітків Назар Дуда. Приготуванням Конгресу займалася комісія «Катехизація, школа та університети» Ради Єпископських Конференцій Європи, очолювана Архиєпископом Вестмінстерським Вінсентом Нікольсом, який є презилентом Єпископської Конференції Англії та Уельсу.

 

Конгрес та його тема вписувався в загальноцерковну призадуму над темою нової євангелізації в контексті 20-ї річниці опублікування блаженним Папою Іваном Павлом ІІ «Катехизму Католицької Церкви» та 50-ї річниці відкриття Другого Ватиканського Собору, а також – у перспективі Року віри, який розпочнеться у жовтні 2012 р.

 

Як впровадити у віру молодих європейців? Як навчитись на помилках минулих десятиріч, коли мільйони молодих людей, які, хоч і походили з християнських родин, відійшли від віри і від Церкви? Про це йшлось на згаданому Конгресі, обговорюючи висновки обширного опитування, проведеного в усій Європі, що охопив коло чотирьох тисяч дітей та молодих людей, які розповіли про свій шлях християнського втаємничення. На основі їхніх свідчень виокремлено чинники, які мають найбільший вплив на прийняття віри. А це – практикуюча сім’я, виразна католицька ідентичність, віруючі ровесники, відповідна катехизація, участь у Святій Літургії, віднайдення християнських відповідей на питання молоді. Підсумовуючи, можна сказати, що на особистий духовний шлях дитини впливає родина, друзі, школа, християнська громада, церковне та літургійне життя. На конгресі було також представлено та обговорено програми християнського втаємничення, які діють у країнах Європи.

 

Серед інших доповідачів перед учасниками конференції виступив архиєпископ Микола Етеровіч, Секретар Синоду Єпископів, який у рамках приготування до ХІІІ Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, яку Папа Бенедикт XVI скликав на жовтень 2012 року, темою якої є: «Нова євангелізація для передавання християнської віри», розповів про християнське втаємничення в контексті підготовчих документів до Синоду Єпископів.

 

У середу, 9 травня, коли в країнах Європейського Союзу відзначався День Європи, делегати Конгресу взяли участь в Службі Божій за Європу в Папській базиліці Santa Maria Maggiore, яку очолив Президент Ради Єпископських Конференцій Європи кардинал Петер Ердьо, Архиєпископ Ештергому-Будапешту, Президент Єпископської Конференції Угорщини.

 

У проповіді він наголосив на тому, що Європі потрібно нового свідчення християн та духовної віднови усього суспільства. Він також вказав на необхідність єдності між послідовниками Христа, яких єднає спільна віра та церковна спільнота, підкреслюючи першочергове значення Вселенської Церкви, очоленої Єпископом Риму, як наступником святого Петра, який є постійним і видимим началом і фундаментом єдності, як єпископів,так і всієї спільноти вірних. Вселенська Церква відзеркалюється, виявляється та уприсутнюється у помісних Церквах, звідки випливає все багатство багатогранності окремих Церков.

 

Джерело: Радіо Ватикан