//

Християнок Єгипту насильно «навертають» на іслам

Хельсінкська комісія США 22 липня обговорювала проблему зростання насилля відносно коптійських християн Єгипту, особливо молодих жінок.

 

Повідомлення про викрадення і примусові шлюби та «навернення» почали з'являтися в 2007 році, але залишалися "необґрунтованими", сказала Мішель Кларк, професор міжнародних відносин в Університеті Джорджа Вашингтона. "Я тут, щоб підтвердити ці звинувачення", сказала Кларк. "Це вже не поодинокі випадки".

 

Кларк та інші свідки виступили 22 липня перед незалежною Комісії США з безпеки і співпраці в Європі. Комісія також відома як Хельсінкська комісія, бо має завдання контролю за дотриманням Хельсінкських угод  1976 року між 56 країнами, які включають в себе співпрацю з питань, що стосуються прав людини, демократії, економіки і безпеки.

 


Жан Махер, президент Французького Єгипетського Союзу для організації з прав людини, сказав, що близько 800 коптських християнських жінок були викрадені, зґвалтовані і змушені прийняти іслам з 2009 року. Ця кількість лише зросла після революції в лютому, сказав Махер. До революції мусульманським викрадачам доводилося "спокушувати" своїх жертв. Тепер вони "просто запихають їх у таксі і їдуть з ними".

 

Християнські жінки є очевидною мішенню, тому що вони не ходять з покритою головою, тому їх легко ідентифікувати як християн - сказала професор Кларк. Деякі жінки більше не виходять зі своїх будинків, побоюючись нападу. Припускають, що однією з найбільших причин зростання викрадень є бездіяльність міліції. "Десятки членів сім'ї повідомляєте про це", сказала Кларк. "З ними дуже погано поводилися з боку поліції". Махер сказав, що більшість сімей жертв не хочуть про це повідомляти, бо позбавлення невинності жінок конкретно вдаряє по честі всього сімейства. Сім'ї жертв також можуть бути звинувачені у недогляді за своїми дочками.

 

"Якщо ці жертви зрозуміють, що їх голосів не чують, вони більше не будуть виступати проти", сказала Кларк. І це створить «покривало мовчання, яке тільки роз’ярить проблему». Вона додала, що в більшості випадків жертви будуть знати імена своїх нападників.

У світлі цього професор Кларк закликала міжнародне співтовариство, щоб накласти певні умови на надання  фінансової допомоги Єгипту щодо захисту основних прав людини, перерахованих у Конституції. "Безумовна фінансова допомога була б помилкою", сказала вона.

 

За матеріалами: CNA