//

Християнин – кандидат у президенти Єгипту

Мамдух Рамзі, адвокат-християнин, опинився у центрі уваги єгипетської громадськості та ЗМІ, як тільки повідомив про свій намір балотуватися на майбутніх президентських виборах у Єгипті у 2011 році. Однією з найважливіших цілей на посту президента Рамзі вважає захист прав єгипетських коптських християн. "Я вирішив висунути свою кандидатуру на майбутніх президентських виборах, оскільки права коптів повинні захищатися не у вуличних сутичках, а під час переговорного процесу", – заявив Мамдух. "Я перший копт, який вирішив брати участь у президентських виборах, і який відповідає всім вимогам цієї високої посади", – сказав він.

 

Рамзі зазначив, що ще занадто рано говорити про будь-яку платформу, але  визнав, що основною метою його роботи є Єгипет, в якому копти отримають права, рівні правам інших єгипетських громадян, без обмежень, супутніх статусу релігійної меншини. Також Рамзі рішуче відкинув припущення про те, що йому дали "зелене світло" "вгорі".

 

Православна церква і протестантські деномінації привітали рішення коптського адвоката. Їхні представники заявили, що розглядають це рішення як свідчення єдності нації у зв'язку з умовами, в яких відбувалося висунення, адже Рамзі – лідер Конституційної Партії Єгипту.

 

Водночас представник Коптської Католицької Церкви повідомив про те, що кандидатура розглядається в ККЦ як "неконституційна".

 

Основним суперником Рамзі виступає Гамаль Мубарак, син чинного престарілого президента Єгипту Хосні Мубарака, який не хоче упускати зручний шанс повернути владу сімейному клану Мубараків, хай і за допомогою демократичних виборів.

 

Християнський правозахисник Нагіб Габріель, відомий у Єгипті у зв'язку із серією процесів, під час яких розглядалися справи мусульманських конвертів, які бажали знову повернутися в лоно християнської церкви, визнав, що кандидатура Рамзі є "символічною", свого роду викликом, кинутим існуючому політичному ладу, і додав, що Коптська Церква підтримає кандидата мусульманської більшості, хоча і відхилив припущення, що цим кандидатом може бути Гамаль Мубарак. Набагато реальніше, на його думку, виглядають вимоги надати коптам декілька місць у єгипетському парламенті, прийняти єдиний закон про молитовні будинки і релігійні свята, а також скасувати ряд найбільш очевидних дискримінаційних положень.

 

Габріель зазначив, що на 24 жовтня у центрі Каїра заплановані мирні акції протесту за участю коптів і мусульман. Натовпи пройдуть маршем повз будівлю парламенту, вимагаючи поліпшити становище коптської меншості в країні. За його словами, саме такий підхід, на відміну від "наївних символічних жестів", є по-справжньому ефективним для Єгипту.

 

Коптська меншість складає приблизно 9-10% від 80-мільйонного населення Єгипту. Більшість коптів, які сповідують християнство, належать, головним чином, до Коптської православної церкви з числа дохалкедонських церков. Частина коптів (близько 100 тис. чоловік) належить до Коптської Католицької Церкви. Копти – єгипетські християни, представники однієї з найдавніших гілок християнства, які зберегли у своїй історії та культурі риси, що сягають коренями у глибину століть, у світ фараонів та їх підданих.

 

За матеріалами religo.ru