//

Християни Єрусалиму відсвяткували Вознесіння Господнє

За традицією Церкви християни у Святій Землі святкували вчора Вознесіння. Центральні урочистості відбулися на вершині Оливної гори в Єрусалимі. Особливого характеру надає їм той факт, що невелика святиня від дванадцятого століття перебуває у володінні мусульман, і була перетворена на мечеть. Християни можуть правити літургію в ньому лише один раз на рік.

 

Напередодні урочистості францисканці, офіційні представники Католицької Церкви, традиційним інгресом розпочали святкування у храмі, історія якого сягає візантійських часів. Окрім католиків, на місці останнього прощання Господа нашого Ісуса Христа з апостолами святкували також православні греки, вірмени, копти та сирійці. У всеношній на Оливній горі взяли участь багато вірних. Після співу  Літургії Часів розпочалася Божественна Літургія в історичному місці Вознесіння. Опівнічну Євхаристію очолив архиєпископ Антоніо Франко, апостольський нунцій в Ізраїлі. О 5:30 відправлено урочисту Літургію під головуванням вікарія Кустодії Святої Землі. О. Артеміо Віторес нагадав у проповіді, що Ісус не залишив нас "сиротами". Воскреслий Господь, – наголосив він, – це для кожного віруючого "зразок дороги прочанина" до небесної батьківщини, "Нового Єрусалиму".

 

Зауважимо, що католицька спільнота має привілей святкування своєї літургії у маленькій каплиці, яка є залишком церкви з часів хрестоносців. З тринадцятого століття до каплиці, перетвореної на мечеть, християни можуть входити після сплати мусульманському охоронцеві належної плати. З 1837 року право вшанувати "святі сліди" Спасителя, залишених на землі перед вознесінням на небо мають також греко-православні церкви, вірменська, коптська і сирійська. Їх літургії відправляються поблизу історичної каплиці біля польових вівтарів під наметами.

 

За матеріалами Radio Watykańskie