//

Християни в Єгипті готові "стати мучениками", але не платити "податок на іновірців"

Єгипетські християни не будуть платити подушний податок - джизью, скасований єгипетським хедивою (правителем країни) ще в XIX ст. Знову ввести цей податок вимагають салафіти.

 

Про те, що християни категорично не погоджуються зі спробами знову відродити цей податок на іновірців заявив в інтерв'ю місцевому телеканалу коптський католицький єпископ Юхан Голта. Заява єпископа стала відповіддю на вимоги радикальних ісламістів, котрі наполягають, щоб християни або платити джизью, як цього вимагає стародавня ісламська традиція, або покинули країну.

 

Єпископ Юхан заявив: "Ми відмовляємося, навіть якщо це загрожує мучеництвом". Якщо ісламістська більшість в єгипетському парламенті дійсно введе цей закон, християни мають намір звернутися за допомогою до фахівців найбільшого ісламського університету Аль-Азхар і мусульман.

 

Джизья - подушний щорічний податок, який за ісламськими звичаями має стягуватися з усіх громадян-немусульман чоловічої статі, за винятком монахів. Одночасно сплата цього "податку на іновірців" звільняє немусульман від двох обов'язків, покладених на мусульман: захисту країни і сплати податку закят, який виплачують багаті мусульмани.

 

За матеріалами НХМ