//

Християни в Туреччині піддаються дискримінації і розглядаються як громадяни другого сорту

Православний патріарх Константинополя домагається рівних прав релігійних меншин у Туреччині. Учора Варфоломій I відвідав турецький парламент. Його попросили представити свої пропозиції щодо проекту нової конституції. Її мають прийняти вже цього року, щоб замінити попередній основний закон, який діє вже 30 років і введений військовим режимом.

 

Турецькі ЗМІ звертають увагу на безпрецедентний характер візиту християнського глави до парламенту. До того ж учора також спілкувалися з очільником Сиро-Православної Церкви. Передбачені також зустрічі з вірменами та євреями. Натомість, не йдеться про католиків, тому що Католицька Церква в Туреччині не є юридичною особою.

 

Патріарх Варфоломій нагадав, що до сих пір християни в Туреччині піддаються дискримінації і розглядаються як громадяни другого сорту. Ми сподіваємося, що це зміниться. Ми просто хочемо рівних прав, – сказав єрарх. Він нагадав, однак, що багато основних проблем, як і раніше, не є вирішені. Патріарх Варфоломій назвав серед них долю єдиної православної семінарії в Туреччині, яка залишається закритою з 1971 року і,незважаючи на наполягання Європейського Союзу, не відновила діяльність.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie