//

Християни та євреї про політичну ситуацію в Єрусалимі

Політична ситуація на Святій Землі стала темою зустріч делегації Єврейської Ради із зв’язків з громадськістю з латинським патріархом Єрусалиму. 8 грудня Конрад Джайлз, голова Ради, спільно з представниками Ради і десятками активістів прибув до патріархату в стінах старого міста. Модератором дискусії був рабин Давид Розен, представник міжконфесійних взаємин Американських Єврейських Організацій.

 

Латинського патріарха Єрусалиму супроводжував єпископ помічник, а також о. Давид Нойхауз, патріархальний вікарій для спільноти івриту. До обговорення запросили також представників Східних Католицьких Церков та інші християнські спільноти. Метою зустрічі був обмін думками щодо ситуації в регіоні та пошук позитивного вирішення деяких питань.

 

Патріарх Тваль звернув увагу на дві основні проблеми: відсутність житла для палестинців і візові труднощі у разі шлюбів палестинських громадян, що проживають в різних країнах регіону. Йорданцям та жителям Палестинської Автономії не дають дозволу на перебування в Ізраїлі відповідно до закону про возз'єднання сімей. Багато палестинці, які після війни 1967 року жили за межами країни, втратили право на проживання для себе і своїх дітей. Така доля спіткала також багатьох місцевих християн.

 

Єпископ Вільям Шомалі, коментуючи зустріч, наголосив на підтримці делегації у справі резидентської візи для англіканського єпископа Сухеіла Давані, який є палестинцем і вже декілька місяців намагається отримати дозвіл на перебування в Єрусалимі. Вірмени, що були присутні на зустрічі, нагадали про агресію ультра-ортодоксальних євреїв щодо християнських священнослужителів. Члени Ради висловили жаль з приводу нападу на вірменського священика і засудили всі форми насильства щодо християн.

 

Єврейська Рада із зв’язків з громадськістю (Jewish Council for Public Affairs, JCPA) впродовж багатьох років координувала діяльність декількох незалежних американських агентств та єврейських організацій.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie