//

Християни Лондону налякані заворушеннями у їх країні

Жах, недовіра та безпорадність – ці слова якнайкраще віддзеркалюють ставлення англійських єрархів до заворушень, які у суботу потрясли Лондон, а пізніше перекинулися на всю Великобританію.

 

Ще на початку тижня публіцисти двох конкуруючих католицьких тижневиків «The Tablet» i «The Catholic Herlad» запитували, чому глави Англіканської та Католицької Церкви досі мовчать. Адже єрархи церков зазвичай висловлюються стосовно різних суспільних та кризових ситуацій.

 

Католицький Примас Англії та Валії відповів зверненням, у якому рішуче засудив насильство та пограбування на британських вулицях. За кілька днів висловився також англіканський єпископ Лондона. Єпископ Річард Шартре визнав, що у світлі останніх подій слід серйозно розглянути роль підліткових банд у культурі столиці Великобританії. Шартре утримався від слів осуду і запевнив, що англіканські спільноти моляться за закінчення погромів та готові підтримувати тих, хто у них постраждав.

 

Католицький публіцист о. Олександр Луіс-Сміт з тижневика «The Catholic Herald» підкреслив, що заворушення повинні змусити британське суспільство відмовитися від соціальних програм, які виявилися помилковими.

 

Відомий британський письменник і драматург Ханіф Курейші також вважає, що причина погромів - не так вбивство поліцією молодої людини, як соціальної політики країни. «Ситуація вибухнула, зокрема, й через скорочення допомоги з безробіття, субсидій на молодіжні центри та соціальні служби. Невдоволення наростає», - пояснив письменник.

 

Зі свого боку головний редактор «The Catholic Herald» Даміан Томпсон зазначає, що лондонські погроми – це остаточна поразка політики мультикультурності.

 

Заворушення в Лондоні спалахнули в ніч з 6 на 7 серпня. Причиною заворушень стало вбивство пасажира приватного таксі (міні-кеба) 29-річного Марка Даггана в результаті перестрілки з поліцейськими, які мали намір провести обшук в автомобілі.

 

У понеділок, 8 серпня, погроми перекинулись на інші британські міста. На думку поліцейських, другий і третій день насильства стали проявом «чистого хуліганства» як наслідування заворушень у Лондоні, які почалися як мітинг на знак протесту проти вбивства, а в підсумку вилилися в пограбування та мародерство. Хулігани підпалюють машини, б'ють вітрини і грабують магазини.

 

Увечері, 8 серпня, надійшли повідомлення про те, що групи молоді в масках почали трощити вітрини в центрі другого за величиною британського міста Бірмінгема, а також у Ліверпулі, Манчестері і Брістолі.

 

З початку заворушень у Лондоні та інших містах Великобританії поліція затримала понад 1,3 тисячі осіб, більш ніж 250 з них вже пред'явлені звинувачення в порушенні громадського порядку, заподіянні шкоди чужому майну, крадіжках. Кілька людей вже отримали тюремні терміни тривалістю до шести місяців.

 

Збитки від масових заворушень у Великобританії можуть перевищити 150 млн фунтів стерлінгів (170 млн євро).

 

Учора британські блогери відзначили, що хвиля погромів у Лондоні та інших містах пішла на спад.

 

Джерело: CREDO