//

Християни Індії "в очікуванні справедливості"

Вбивства християн, що відбувалися в індійському штаті Орісса з погляду міжнародного права можна розглядати як злочини проти людства. Про це свідчить остання доповідь, яку підготував Національний Народний Трибунал у Кандхамал. Документ під назвою "В очікуванні справедливості"  розробили п’ятнадцять експертів на основі свідчень християн, які зуміли пережити переслідування.

 

У доповіді йдеться про "насильство, чітко спрямоване на адівасів і далітів з християнських спільнот", а також "християн, яких вбили тільки тому, що вони відмовилися перейти в індуїзм". Така поведінка, читаємо в документі, ламає гарантовані кожному конституцією Індії права на життя, свободу і рівність всіх громадян, незалежно від їхньої релігії. Автори доповіді наголошують, що в Оріссі релігію використовують для політичної боротьби. Вони вказують, що треба пам'ятати про смертельні жертви, а також про тих, хто сьогодні травмований цими подіями. Це є діти, які бачили, як вбивали їхніх близьких та палили їхні будинки, жінки, які стали жертвами згвалтування і тисячі людей, які до цього дня не можуть повернутися на батьківщину.

 

Заголовок доповіді "В очікуванні правосуддя" певною мірою є символічним. Навіть після більш ніж трьох років з часу погромів жертви все ще чекають на покарання злочинців і компенсацію завданих збитків. "На жаль, місцеві та державні органи влади продовжують робити все, щоб не здійснилося правосуддя" – пишуть автори доповіді. Вони також зазначають, що під час хвилі погромів людські та матеріальні втрати були б набагато меншими, якби поліція і чиновники не підтримували злочинців.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie