//

Християни і євреї повинні разом рятувати вільний ринок,– рабин Великобританії

«Європейські політичні лідери зустрічаються для того, щоб врятувати євро і Європейський Союз. Те саме повинні зробити релігійні лідери. Для цього я прибув до Риму. Про свої турботи я говоритиму з Папою» – пояснює на сторінках газети «L’Osservatore Romano» Джонатан Сакс, головний рабин Великобританії, а польська редакція Ватиканського Радіо подає підсумовує його думки. Рабин також зазначає, що релігійні дебати на тему фінансової кризи можуть виглядати абсурдними, однак нагадує, що вільна ринкова економіка виростає саме з релігії. В Європі вона сформувалась, проникнена юдейсько-християнськими цінностями.


Рабин Сакс посилається на дослідження гарвардського економіста Девіда Ландеса, котрий стверджував, що аж до XV ст. Китай перевищував Європу в науково-технічній сфері. Однак в Китаї не виник ні вільний ринок, ні сучасна наука. Також там не дійшло до промислової  революції. У Китаї не було загальних цінностей, які Європі дали християнство і юдаїзм.


Британський рабин зазначає також, що вільна ринкова економіка відповідає біблійним цінностям. «Матеріальний добробут є для нас Божим благословенням. Бідність руйнує дух і тіло. Боротьба з нею є святим обов’язком, а праця – шляхетним покликанням» – пише рабин Сакс.


Він також нагадує, що перші фінансові структури сучасного капіталізму розвинулися в XV ст. у християнських містах: Флоренції, Пізі, Генуї та Венеції. Макс Вебер пов’язував дух капіталізму з протестантською етикою. Майкл Новак – з католицизмом. А євреї? «Хоча євреї становлять близько 0,2 відсотка населення світу, аж 30 відсотків лауреатів нобелівської премії у сфері економіки належить власне євреям» – зазначає рабин Сакс.


Британський рабин завершує свою розповідь про юдейсько-християнське коріння капіталізму сумним висновком, що вільний ринок нарушив ті цінності, на яких сам базується. Так відбулося через споживацьку культуру, життя в кредит, а також складні фінансові механізми, які не в стані зрозуміти навіть самі політики і банкіри. Біблія описує актуальне становище метафорою золотого тільця. Золото перестає бути засобом обміну, а стає предметом культу. В юдаїзмі антидотом цього є субота. День, в який не працюють і не торгують. Це час, призначений для речей, які не продаються: сім’я, спільнота, подяка Богові. «Не дивно, що у Великобританії лібералізація неділі і фінансових ринків наступила одночасно,– підсумовує рабин Сакс. – Наступив час, щоб відкрити юдейсько-християнську етику гідності людини. Людина не була створена для того, щоб служити ринку. Власне ринок був створений для того, щоб служити людині» – підкреслює головний рабин Великобританії у виданні «L’Osservatore Romano».