//

Християни і мусульмани попереджають про черговий конфлікт у Нігерії

Християни і мусульмани разом застерігають, що в Нігерії може вибухнути серйозний релігійний конфлікт. До того ж нагадують, що релігія є лише одним з факторів, які створюють напруженість в цій африканській країні. У травні Нігерію відвідала християнсько-мусульманська делегація з 12 осіб, під головуванням генерального секретаря Всесвітньої Ради Церков, йорданського принца, а також глави ісламського університету Аль аль-Байт. Після цього візиту, 12 липня, опублікували підсумковий звіт.

 

"Якщо ми й далі говоритимемо про релігійну війну, врешті-решт це пророцтво збудеться", – ствердили члени міжрелігійної делегації. Вони відзначили, що Нігерію розділяє "географічна лінія релігійної напруженості". Вона охоплює практично всю серію антихристиянських атак, що відбуваються останнім часом у центральному штаті Плато. Північ країни традиційно ісламська,  а південь – християнський.

 

Члени делегації висловили занепокоєння з приводу масштабів насильства, яке, як зазначалося, є найбільшим за останні двадцять років. Серед причин напруженості насильницькі дії ісламських фундаменталістів з угрупування "Боко Харам", поширена корупція, безкарність, слабкість нинішньої влади і крайня убогість, що посилює невдоволення населення.

 

Християнсько-мусульманська делегація після перебування в Нігерії відзначила, що одним з кроків до створення мирного співіснування має бути взаємне пізнання, тобто освіта. Також пропонується створити постійну міжрелігійну групу, яка реагуватиме на надзвичайні ситуації.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie